Kategorija: Upravni odjel za opće poslove i ured gradonačelnika

pic 01 tnTeme jučerašnje Koordinacije župana, gradonačelnika i načelnika Vukovarsko-srijemske županije, održanoj u Palači Srijem, bile su: Izvješće uz edukativno predavanje o monitoringu i istraživanju komaraca na području VSŽ; Potprogram II „Priprema lokalnih projekata na podpomognutim područjima"; Postizanje EU standarda u biljnoj proizvodnji; Projekt besplatnog prijevoza 5.000 umirovljenika u toplice Bizovac. Zbog drugih obveza predstavnik gradonačelnika Željka Saboa na ovom skupu bio je Dejan Drakulić, zamjenik gradonačelnika.

Pročelnik Odjela za biologiju Sveučilišta u Osijeku Enrih Merdić, izvještavajući o projektu monitoringa i istraživanja komaraca kojeg je Sveučilište od 2006. godine provodilo za Vukovarsko-srijemsku županiju, rekao je da na području Vukovarsko-srijemske županije postoje čak 22 vrste komaraca, među kojima su poplavni, urbani ili šumski, a mogu biti uništeni na tri načina – fizičkom sanacijom legla, biološkim metodama, odnosno larvicidnim tretiranjem te kemijskim metodama, odnosno zaprašivanjem sa zemlje ili iz zraka. Na temelju provedenog istraživanja zaključeno je kako je najučinkovitije larvicidno tretiranje, jer se s malom količinom sredstva i na malom području (u leglu) može uništiti velik broj komaraca. Što se tiče zaprašivanja komaraca Merdić ističe kako nije toliko učinkovito kao biološko tretiranje, a potrebno je kemijski tretirati puno veću površinu čime se truju i ostale životinje i kukci.

Međutim, trenutačno stanje s najezdom komaraca na području grada Vukovara je takvo da unatoč nedavnom zaprašivanju sa zemlje leteći napasnici i nadalje opsjedaju stanovnike u sve većem broju. Stoga je iz gradske uprave zatražena suglasnost Ministarstva zdravlja za tretiranje zrakoplovima. Gradonačelnik Željko Sabo je izrazio nadu u pozitivan odgovor sa željom da se problem s komarcima riješi na što bolji način. Za tretiranje komaraca u 2012. godini u gradskom proračunu planirano je šesto tisuća kuna bez PDV-a i taj posao je putem natječaja dobila Veterinarska stanica Vukovar.