Kategorija: Upravni odjel za opće poslove i ured gradonačelnika

Predsjedništvo Udruge gradova održalo je danas u Zagrebu 8. sjednicu na kojoj je sudjelovao i gradonačelnik Vukovara Željko Sabo, istodobno kao i jedan od dopredsjednika Udruge gradova u Republici Hrvatskoj.

Nakon izvješća o radu i izvršenju financijskog plana Udruge gradova za prvih šest mjeseci ove godine članovi predsjedništva razmatrali su informaciju o tijeku izrade i izmjenama zakonodavstva koje uređuju lokalnu samoupravu, odnosno Zakon o lokalnoj i regionalnoj samoupravi, Zakon o izboru članova predstavničkih tijela i Zakon o izboru gradonačelnika i drugih izvršnih čelnika.

Predsjedništvo je utvrdilo i prijedlog članova i njihovih zamjenika – predstavnika Udruge gradova u delegaciji Republike Hrvatske u kongresu lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Europe u mandatu 2012.-2016. a za jedno od mjesta zamjenika izabran je gradonačelnik Vukovara Željko Sabo .

Jedna od tema 8. sjednice Predsjedništva Udruge gradova bilo je i obilježavanje 20 godina od donošenja prvog Zakona o lokalnoj samoupravi i upravi (30. prosinca 2012.) odnosno prvih lokalnih izbora u Republici Hrvatskoj (7. veljače 2013. godine). Također, prihvaćena je i informacija o organizaciji i tijeku priprema 2. Međunarodnog sajma lokalne samouprave Nexpo 2013. koji će biti održan od 25. do 28. rujna 2013. godine u Rijeci i Opatiji.