Gradonačelnik japanskog Nagasakija Tomihisa Tue zahvalio je gradonačelniku Vukovara Željku Sabi za pomoć i suradnju u ostvarivanju projekta postavljanja Kamena mira iz Hirošime i opeke s katedrale Urakami iz Nagasakija u temelje budućeg Centra za mir Vukovar.

Podsjećamo, u nazočnosti predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića veleposlanik Japana Masaru Tsuji je na prigodnoj ceremoniji 5. lipnja ove godine predao gradonačelniku Vukovara Kamen mira iz Hirošime i opeku iz Nagasakija, koji su privremeno izloženi u Gradskom muzeju Vukovar do postavljanja u temelje budućeg Centra za mir Vukovar.

„Kako sam upoznat, Vukovar je grad koji je pretrpio najveću štetu tijekom rata za nezavisnost. Hirošima i Nagasaki su dva grada koja su pretrpjela razarajuću štetu od atomskog bombardiranja. Postavljanje Kamena za mir u Vašem gradu, iz ova dva grada koja su bombardirana, šalje poruku svijetu – Nikad više ne smijemo uzrokovati rat! Kao član udruge Gradonačelnici za mir, Grad Nagasaki će zajedno s drugim gradovima, uključujući i Vukovar, nastaviti naporno raditi da bi se ostvarila ideja svijeta bez nuklearnog oružja" – napisao je gradonačelnik Nagasakija u pismu gradonačelniku Vukovara.

Gradonačelnik Nagasakija Tomihisa Tue posjetio je Hrvatsku ove godine prvi puta i ostao impresioniran ljepotom hrvatskih područja te posebno odlučnim naporima cijele zemlje da promiče svjetski mir, poglavito ako se uzme u obzir hrvatska ratna povijest.

{gallery}2012/07/18/01{/gallery}