Kategorija: Upravni odjel za opće poslove i ured gradonačelnika

Veslač Damir Martin i rukometaš Damir Bičanić su na Olimpijskim igrama u Londonu 2012. svojim istaknutim nastupima doprinijeli osvajanju srebrne medalje četverca na pariće u veslanju i brončane medalje Hrvatske rukometne reprezentacije. Osim što su sjajno predstavljali našu Domovinu, zahvaljujući upravo ovom dvojcu nadarenih mladih ljudi i sjajnih sportaša cijeli svijet dobio je prigodu

čuti i za Vukovar zbog toga što su život ugledali upravo u gradu na Dunavu.

Damir Bičanić rođen je 29. lipnja 1985. a Damir Martin 14. srpnja 1988. godine i svoje karijere su zbog ratnih događanja u Vukovaru započeli graditi u progonstvu, Bičanić u rukometnom Umagu dok je Martin sve tajne veslanja učio u Zagrebu. Vremenom su počeli ostvarivati sve zapaženije rezultate i sakupljati najviša odličja na europskim i svjetskim natjecanjima. Medalje sa Olimpijskih igara posljednja su, ali ne i zadnja riječ u sportskim uspjesima Bičanića i Martina.

Gradonačelnik Vukovara Željko Sabo upriličio je povodom njihovih posljednjih velikih uspjeha svečani prijem za Martina i Bičanića, koji je s osobitim zadovoljstvom uveličao i ministar branitelja Predrag Matić-Fred.

Kao znak posebnog priznanja za ostvarene rezultate u Londonu gradonačelnik Željko Sabo uručio je osvajačima olimpijskih medalja priznanje „Vukovarsko svjetlo slobode" sa željom da mladi sportaši grada Vukovara pronađu u Martinu i Bičaniću svijetli primjer i uzor kako uspjeti u životu unatoč svim nedaćama koje su pratile i njihove kao i mnoge vukovarske obitelji. Ministar branitelja Predrag Matić-Fred je istaknuo kako grad Vukovar od grada ratnih heroja nakon dvadeset godina sve više postaje grad sportskih heroja.

Vidno uzbuđeni Damir Martin i Damir Bičanić su izrazili svoju zahvalnost što im je ukazana čast primiti „Vukovarsko svjetlo slobode" u gradu koji s ponosom nose u srcu gdje god nastupali, te najavili da u vremenu koje dolazi od njih možemo očekivati još mnogo sportske radosti.

{gallery}2012/08/14/06{/gallery}