Kategorija: Upravni odjel za opće poslove i ured gradonačelnika

{gallery}2014/06/16/01{/gallery}Postrojba 4. Bojna 3. Vukovarske brigade ZNG-e službeno je formirana 15. lipnja 1991. godine u objektima VUPIK-a , između Sotina i Opatovca, imala je 306 pripadnika od kojih su 84 položila svoje živote u obrani Vukovara, a oko dvije stotine ranjenih i kasnije mučenih u srpskim koncentracijskim logorima.

U spomen na ovu postrojbu Hrvatske vojske i u počast njezinim poginulim pripadnicima i članovima obitelji hrabrih hrvatskih branitelja Udruga branitelja 4. Bojne Vukovarske 3. Gardijske brigade, na čelu sa predsjednikom udruge Perom Perićem, organizirala je obilježavanje 23. obljetnice ustroja ove postrojbe.

Obilježavanje je započelo na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata odavanjem počasti žrtvama polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća. Počast su odali izaslanici Predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića, Ministarstva branitelja , Vukovarsko-srijemske županije,predstavnici 3. Gardijske brigade i 4. Bojne 3. Vukovarske brigade ZNG-e, te povjerenik Vlade RH za Grad Vukovar Damir Grizelj.

Svečanost je zatim nastavljena u Pastoralnom centru sv. Bono prigodnim obraćanjima i spomenom na ratni put 4. Bojne Vukovarske 3. Gardijske brigade kojoj je zbog iznimnog doprinosa u Domovinskom ratu dodijeljeno jedno od najvećih odlikovanja Republike Hrvatske, odlikovanje „Nikole Šubića Zrinskog", koje je predao izaslanik predsjednika Republike Hrvatske i istaknuti vukovarski branitelj Nikica Burić Samoborac.

-Osnovani smo u lipnju 1991. i obranom grada smo zapovijedali do 2. rujna. Za to vrijeme naši pripadnici srušili su prva tri neprijateljska zrakoplova u Domovinskom ratu. Točnije, 24. kolovoza srušili smo dva zrakoplova i tog dana je i službeno započeo rat u Vukovaru. Pripadnici naše postrojbe u navedenom su razdoblju na sebe preuzimali sve borbene zadaće u obrani grada Vukovara, glavne odgovornosti su bile naše, uništili smo i deset oklopnih vozila i puno neprijateljske žive sile - naglasio je u svom obraćanju Pero Perić.

Svečanost je završena služenjem mise zadušnice za sve poginule vukovarske branitelje u crkvi Svetih Filipa i Jakova u Vukovaru.