Kategorija: Upravni odjel za opće poslove i ured gradonačelnika

{gallery}2015/10/13/01{/gallery}Danas se u organizaciji Udruge ratnih pripadnika ATJ Lučko '90 i Udruge specijalne policije Slavonski Brod obilježava sjećanje na Domovinski rat i 24. obljetnicu proboja hrvatskih snaga prema tada okupiranom Vukovaru.

Navedeni događaj zbio se 13.10.1991. godine na pravcu Nuštar – Marinci – Bogdanovci - Vukovar u kojem su sudjelovali Antiteroristička jedinica Lučko, Specijalna policija PU Brodsko posavske i izvidnička skupina "Žuti mravi" uz tenkovsku i artiljerijsku potporu našu i Hrvatske vojske.
Cilj akcije je bio oslobađanje sela Marinci kojeg su okupirale srpske snage i spajanje sa našim hrvatskim snagama koje su se držale i bile u neprijateljskom okruženju u selu Bogdanovci. Oslobađanjem sela Marinci omogućilo bi se uvođenje i drugih hrvatskih snaga u taj prostor i izvršio proboj prema samom Vukovaru koji se nalazio u potpunom okruženju i blokadi od strane srpskog agresora.

Akcija je pokrenuta tog 13.10.1991. u ranim jutarnjim satima. Izvršena je skromna artiljerijska i tenkovska priprema i unatoč ulasku u tzv. potkovu prema puno nadmoćnijem neprijatelju u ljudstvu i tehnici, ATJ Lučko kojem se pridodaje Specijalna policija Slavonski Brod i izvidnička skupina "Žuti mravi" uspijeva doći do ulaza u selo Marince nanijevši štetu neprijatelju u ljudstvu i tehnici. Poslije velikog otpora srpskih snaga koje uništavaju i tri tenka, po zapovjedi nadređenih dolazi do povlačenja na početne položaje u Nuštar i propuštanja humanitarnog konvoja Crvenog križa. Navedena akcija nije dalje nastavljena.

Na tom pravcu ATJ Lučko je imala tri poginula pripadnika: Antuna Habana, Zdenka Bogdana i Nenada Režića, te 7 ranjenih i 8 povrijeđenih pripadnika.

Specijalna policija Slavonski Brod je imala također 3 poginula: Adama Pavičića, Matu Živića i Tomislava Vinkovića, te 6 ranjenih i 4 povrijeđena pripadnika.

Na dan 24. obljetnice proboja za Vukovar Udruga ratnih pripadnika ATJ Lučko '90 i Udruga Specijalne policije Slavonski Brod obnovili su sjećanje i odali počast stradalima u tom događaju primjerenim programom te su u Jarmini zapalili svijeće za poginule i umrle ratne pripadnike ATJ Lučko, nakon čega je održana Sveta misa za sve poginule ratne pripadnike u crkvi u Nuštru, a potom su položeni vijenci i zapaljene svijeća za poginule kod spomen obilježja između Nuštra i Marinaca te u Vukovaru na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata za sve poginule hrvatske branitelje u Domovinskom ratu.

Nakon službenog dijela programa, u svome uredu gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava primio je delegaciju Udruge ratnih pripadnika ATJ Lučko '90 i Udruge specijalne policije Slavonski Brod te im zahvalio na njihovom doprinosu 1991. godine koji Vukovar nikada neće zaboraviti.