{gallery}2015/12/03/03{/gallery} Zamjenik gradonačelnika Marijan Pavliček sudjelovao je na obilježavanju 24. obljetnice pogibije prvih hrvatskih zrakoplovaca - pilota Marka Živkovića i Mirka Vukušića te padobranaca Rade Grive i Ante Plazibata, kao i 27 hrvatskih branitelja i civila iz Otoka poginulih u Domovinskom ratu.

Ovom je prilikom održan komemorativni skup te su brojna izaslanstva odala počast polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća podno spomenika u središtu Otoka. Vijence i cvijeće su podno spomenika položili i svijeće zapalili članovi obitelji i rodbina poginulih branitelja, njihovi suborci te brojna izaslanstva među kojima i ono Grada Otoka, Grada Vukovara, Vukovarsko-srijemske županije.


Četvorica hrvatskih zrakoplovaca, pripadnika Prvog samostalnog zrakoplovnog voda Osijek, poginula su pri izvršenju borbenog zadatka u noći s 1. na 2. prosinca 1991. nedaleko od Otoka, nakon što je njihov zrakoplov, raketom zemlja-zrak "CUB", oborila protuzračna obrana bivše JNA.

Hrvatski su zrakoplovci letjeli na 50 godina starom poljoprivrednom zrakoplovu "Antonov", a posljednji borbeni zadatak koji su obavili, rušenje mosta na rijeci Bosut kod Nijemaca na vinkovačkom području bio je u noći kada su i poginuli.

Piloti Marko Živković i Mirko Vukušić te padobranci Rade Grive i Ante Plazibat prvi su hrvatski zrakoplovci koji su poginuli u Domovinskom ratu.
Molitvu je predvodio vojni kapelan, fra Mato Vincetić. U otočkoj Župnoj crkvi sv. Antuna Padovanskog služena je misa zadušnica.