Kategorija: Upravni odjel za društvene djelatnosti

U Gradskom muzeju Vukovar otvorena je izložba „Tragovi vječnosti“ Udruge Specijalne jedinice policije „Grof“ iz Dubrovnika.

Izložba je nastala povodom 30. obljetnice osnutka Specijalne jedinice policije „Grof“ Dubrovnik čije je ratno djelovanje upisano u stvaranje Republike Hrvatske. Gotovo nema oslobodilačke akcije u kojima ova jedinica nije sudjelovala – od ratnih djelovanja na južnom bojištu, preko Velebita, Like, Korduna i Banije pa do Slavonije i Srijema.

Izložbu je otvorio gradonačelnik Ivan Penava istaknuvši kako je velika čast činjenica da je Vukovar drugi grad, nakon Dubrovnika, u kojemu je izložba otvorena. „Dugogodišnja i čvrsta povezanost Vukovara i Dubrovnika na mnogim poljima osnažena je poveljom o prijateljstvu i suradnji još iz 1993. godine, stoga je posebno zadovoljstvo danas u Vukovaru biti domaćin ovakvom događaju koji promovira vrijednosti Domovinskog rata, ali i ugostiti ljude kojima dugujemo svoju slobodu.“, rekao je gradonačelnik Penava.

Predsjednik Udruge Specijalne jedinice policije „Grof“ Dubrovnik Hasib Alibegović Ale u znak zahvale gradonačelniku Penavi uručio je plaketu.

Autori izložbe su Goran Peraica i Tihana Magaš, koji su prikupili fotografije, oružje, priče i svu potrebnu građu te prikazali što Grofovi jesu i koliko su doprinijeli oslobađanju juga Hrvatske od napada agresora u Domovinskom ratu.

Izložba je posebno bogata jer je prilagođena svim uzrastima, ali i obogaćene digitalnim sadržajem kojeg možete skenirati putem QR koda.