Kategorija: Upravni odjel za društvene djelatnosti

Advent u Vukovaru pod sloganom Čarolija u Eltzu stiže 28. studenoga, a trajati će do 24. prosinca 2021. godine.

U organizaciji Turističke zajednice grada Vukovara i Grada Vukovara, bajkoviti prostor Dvorca Eltz pretvorit će se u istinsku božićnu čaroliju uz nezaobilazne lampice, božićno srijemsko selo, betlehemsko naselje, klizalište te mirise primamljivih božićnih delicija.

Uz tradicionalne 24. po redu adventske svečanosti, u perivoju Dvorca Eltz odviti će se ledena, glazbena i svjetlosna čarolija, radost neizostavnog kutka Djeda Božićnjaka te božićni sajam uz vožnju božićnom kočijom.

Kao i svake godine, vukovarskim mališanima božićne blagdane uljepšati će prigodni paketići Grada Vukovara, a nakon 24. prosinca u Vukovar stiže i Advent na kotačima koji sa sobom donosi bogati novogodišnji program na Trgu Republike Hrvatske.

Program ovogodišnjeg Adventa u Vukovaru predstavljen je na konferenciji za medije na kojoj je zamjenik gradonačelnika Grada Vukovara Filip Sušac istaknuo kako građane Vukovara očekuje pregršt zanimljivih događaja i manifestacija uz neizostavan dašak tradicije. „Grad Vukovar u suradnji s Turističkom zajednicom grada Vukovara te brojnim drugim partnerima tradicionalno priprema adventske programe, a i ove godine oni su smješteni u perivoju Dvorca Eltz. Ove godine novost je Advent na kotačima koji nudi bogati novogodišnji program od 4 dana. Na sam doček nove godine očekuje nas koncert Daleke obale na Trgu Republike Hrvatske.“, rekao je zamjenik Sušac te dodao kako se Grad Vukovar u smislu organizacije uvijek prilagođava epidemiološkoj situaciji. „Nadamo se kako mjere neće ograničiti naše planove te kako će epidemiološka situacija biti povoljna.“, dao je zaključiti zamjenik Sušac.

Direktorica Turističke zajednice grada Vukovara Marina Sekulić, istaknula je kako čarolija započinje 28. studenoga kada se pali prva adventska svijeća. „Očekuje nas ledena čarolija klizališta na 600 kvadratnih metara, kutak Djeda Božićnjaka u galeriji Oranžerija, svjetlosni ukrasi, glazbeni korzo i svi ostali popratni sadržaji koji ovo vrijeme Božića čine najljepšim dobom.“, rekla je direktorica Sekulić.

Advent u Vukovaru svečano se otvara 24. adventskim svečanostima, paljenjem prve adventske svijeće. „Ovu vrijednu tradiciju započeli smo u ruševnom Dvorcu odmah nakon povratka muzeja 1998. godine. Bio je to početak adventskih svečanosti gdje smo upriličili programe uz paljenje svake adventske svijeće. Prvu adventsku svijeću, u ime svih građana, upaliti će gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava. Ove godine, uz činjenicu da je proteklo 30 godina od Domovinskog rata,  a obzirom i da je Papa ovu godinu proglasio godinom Sv. Josipa, oca obitelji koji je i zaštitnik Hrvatske, ove adventske svečanosti nose naziv Vukovar - 30 godina u zagrljaju obitelji.“, pojasnila je ravnateljica Gradskog muzeja Vukovar Ružica Marić.

Posebna ledena čarolija odvijati će se na ledu u vrtu dvorca. Postavljeno je klizalište za male i velike, sve one koji se žele okušati u zimskoj radosti ovakve vrste.

Klizalište se otvara 28. studenoga 2021. godine, a njegovo korištenje je besplatno za sve. Radno vrijeme klizališta je svakim radnim danom od 09 do 21 sat, a petkom i subotom do 22 sata.

„Ove godine Sportski objektu Vukovar uključeni su u provođenje programa na klizalištu, a sve zainteresirane očekuje zanimljiv sadržaj poput škole klizanja za djecu i odrasle, igre na ledu za djecu i mlade, mala škola hokeja, disco na ledu te drugi zabavni programi uz glazbu i svjetlosne efekte. Za provedbu programa kao i svih godina do sada zadužen je profesor Teo Šteter koji će svoje znanje i vještine na ledu prenositi na najmlađe.“, rekao je ovom prilikom ravnatelj Sportskih objekata Vukovar, Ivan Szabo.

Adventski program biti će popraćen glazbenom čarolijom koja je predviđena petkom i nedjeljom navečer, a subotom i prije podne. Nastupit će 17 različitih bendova, DJ-eva, tamburaških sastava, bendova duhovne glazbe, za svačiji ukus po nešto.

Ugođaj će uljepšati i svjetlosna čarolija - svjetlosna instalacija stoljetnih fenjera koji nas vraćaju u neka davna vremena, bojanje svjetlom zgrada u perivoju u prigodne božićne motive, leteći lampioni s dobrim željama stvorit će nezaboravan ugođaj i posljednji adventski vikend obasjati nebo iznad Vukovara.

Božićni sajam odviti će se od 17. do 24. prosinca, a Konjogojska udruga Potkova omogućit će vožnju Božićnom kočijom svake subote od 17 sati s polaskom u Dvorcu Eltz do gradskog korza.