Kategorija: Upravni odjel za društvene djelatnosti

Darko Puharić, redatelj dokumentarno-igranog serijala „Vučedolske tajne“ dobitnik je nagrade za najboljeg redatelja dugometražnog dokumentarnog filma na nedavno održanom Internacionalnom film festivalu u Madridu. Darko Puharić nagradu je osvojio za drugi dio serijala o Vučedolu pod nazivom „Vučedolska jarebica“.

Također, među novostima je i to da je Muzeju vučedolske kulture i arehološkom lokalitetu Vučedol Europska komisija dodijelila Oznaku europske baštine, a koja je zaslužena zbog aktivne uloge u obrazovanju svih dobnih skupina društva kao i zbog održivog korištenja kulturne i prirodne baštine, a posebno zbog toga što ojačava komunikaciju upravo europske dimenzije prema široj europskoj publici.

Na osvojenim priznanjima u ime Grada Vukovara čestitke je uputio zamjenik gradonačelnika Filip Sušac te pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Josip Paloš.

Zamjenik Sušac istaknuo je kako je Gradu Vukovaru izuzetno zadovoljstvo biti dio priče koja Vukovar i Vučedol stavlja i izdiže na novu razinu, a s obzirom na važnost vučedolske kulture koja postaje sve prepoznatija. „G. Puhariću i Muzeju vučedolske kulture čestitamo na osvojenim nagradama i zahvaljujemo jer vrijednim trudom i radom doprinose promociji našega grada i njegove bogate povijesti. Grad Vukovar nastavljati će podržavati njihov rad.“, rekao je Sušac.

Kako ističe redatelj Darko Puharić, nagrade daju poseban „vjetar u leđa“. „Reakcije na filmove su stvarno odlične, a nagrada u Madridu nam je posebno važna. Imali smo priliku projicirati i predstaviti film na ovakvom ozbiljnom festivalu čime ispunjavamo naš zadatak, a to je promocija Vukovara i vučedolske kulture.“, rekao je Puharić te dodao kako nastavljaju rad na filmovima o Vučedolu.

„Muzej u ulozi prezentacije baštine koju čuvamo je izuzetno značajan i dalje ćemo nastaviti u tom smislu raditi na promidžbi, istraživanju, proučavanjima i interpretacijama znanstvenih rezultata našega istraživanja, a time ćemo osnažiti europsku baštinu koju čuvamo što je u konačnici naša glavna zadaća.“, dala je zaključiti ravnateljica Muzeja vučedolske kulture Mirela Hutinec.