Kategorija: Upravni odjel za društvene djelatnosti

Ekskurzija „Koracima prijateljstva kroz Vukovar i Istru" prvi je pokušaj povezivanja najmlađe generacije Hrvata u Italiji koji pohađaju hrvatsku nastavu u Rimu i Moliseu s Vukovarom i Istrom.

Riječ je o dvodnevnoj terenskoj nastavi gdje se učenici upoznaju s poviješću Vukovara i okolice od prapovijesti do danas, a posebna pozornost posvećena je Domovinskom ratu. Nastava je odličan način da učenici, obilazeći mjesta najvećih stradavanja, poštuju žrtvu i uče istinu o Domovinskom ratu.

Učenici su ovom prigodom posjetili i gradsku upravu Grada Vukovara gdje ih je dočekao gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava.

„Vukovar je grad svih Hrvata i drago mi je da je naša veza s dijasporom vrlo živa. Posebno mi je drago kada nam dođu brojem stanovnika male zajednice Hrvata u dijaspori koje svojom žilavošću kroz stoljeća njeguju tradiciju" rekao je Penava te zahvalio na ovoj srdačnoj posjeti i emociji koju su donjeli.

Prilikom posjeta učenike iz Rima i Molisea gradonačelnik  Penava je upoznao s poviješću grada na Dunavu, ali i današnjicom koja je sve pozitivnija.

Realizacijom ovog projekta stavlja se naglasak na njegovanje komunikacije na hrvatskom jeziku te što češćem uspostavljanjem kontakta s Hrvatima iz Republike Hrvatske, a za učenike je od velike važnosti i razmjena iskustava koju ovaj projekt omogućuje, a  i od velike je koristi svim hrvatskim školama u Italiji.