Kategorija: Upravni odjel za društvene djelatnosti

Održana je početna konferencija EU projekta „Socijalna i motivacijska potpora hrvatskim braniteljima-SIMPA" čiji je nositelj Udruga policije vukovarskih branitelja Domovinskog rata Vukovar, a na kojoj je nazočila zamjenica gradonačelnika Grada Vukovara Ivana Mujkić.

Predsjednik udruge Zlatko Horvat naglašava posebnu važnost ovoga projekta upravo za ovu braniteljsku populaciju je navedenim projektom i država i lokalna zajednica pokazuje da hrvatski branitelji nisu zaboravljeni.

„Ovaj projekt će doprinijeti uključivanju braniteljske populacije u zajednicu, jer su već počeli stjecati dojam da su zaboravljeni te se sami moraju boriti za svoja prava", rekao je Horvat i pri tome naglasio kako je projektom obuhvaćeno oko 200 članova Udruge policije vukovarskih branitelja Domovinskoga rata.

Direktorica Razvojne agencije Vukovar d.o.o. Vedrana Žilić naglasila je kako je VURA odradila veliki posao, a ovo je prvi natječaj Europskoga socijalnoga fonda u ovim razmjerima. „Do sada su se braniteljske udruge uglavnom financirale iz proračuna gradova u malim iznosima te ovo predstavlja veliki iskorak u načinu financiranja i radu udruga", rekla je Žilić.

Zamjenica gradonačelnika Grada Vukovara Ivana Mujkić rekla je kako se ovaj projekt ipak razlikuje od ostala dva koja su također namijenjena braniteljskoj populaciji i sufinancirana su sredstvima Europske unije. „Ovo je treći od ukupno tri projekta koje je Grad Vukovar inicirao i uspješno prijavio na natječaj. Projekt se razlikuje od druga dva projekta koja su također kandidirana na ovaj natječaj te su odobrena u stopostotnom iznosu jer predstavlja jednu zaokruženu priču, budući će branitelji kroz psihosocijalnu pomoć i samopomoć imati priliku doprinijeti lokalnoj zajednici što najbolje pokazuje da braniteljska populacija i danas može jako puno učiniti za svoju okolinu", rekla je Mujkić.

Projektni partner koji sudjeluje u provedbi projekta je Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Vukovara, a ukupna vrijednost projekta je oko 1.9 milijuna kuna.