Da je prijateljstvo Grada Vukovara i Grada Dubrovnika ustrajno, pokazala je i hvale vrijedna donacija Grada Dubrovnika koja će vukovarskim osnovnoškolcima uljepšati pohađanje nastave, ali i osigurati njeno kvalitetnije izvođenje.

Grad Dubrovnik za vukovarske osnovne škole namijenio 48 monitora, a svečanost uručivanja održana je u gradskoj vijećnici Grada Vukovara čemu su nazočili gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava, zamjenica gradonačelnika Grada Dubrovnika Orlanda Tokić te predsjednik Gradskog vijeća Grada Dubrovnika Marko Potrebica.

Predsjednik Gradskog vijeća Grada Dubrovnika Marko Potrebica istaknuo je kako je ova donacija znak postojanja i nastavka dobre dugogodišnje suradnje Grada Vukovara i Grada Dubrovnika te kako je upravo zajedništvo ono što veže istok i jug Hrvatske. „Ovo prijateljstvo započelo je u teškim vremenima, još 1993. godine, a ustrajno je sve do danas. Sada se zajedno okrećemo budućnosti, dobroj i plodonosnoj suradnji. Ovo je samo jedna u nizu akcija, a vjerujem da će osnovne škole ovu donaciju vrijedno iskoristiti kako bi program cjeloživotnog obrazovanja i reformi školstva došao u sve škole" istaknuo je Potrebica te uputio zahvalu Gradu Vukovaru na domaćinstvu prilikom Dana Grada Vukovara.

Gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava zahvalio je prijateljima iz Dubrovnika rekavši kako je ovo prijateljstvo, koje seže iz specifičnih vremena, izraslo u neraskidivu i jaku vezu dva grada. „Vjerujem kako će monitori pronaći svoja mjesta u osnovnim školama, a mi ćemo prijateljstvo i suradnju nastaviti razvijati. Dolazi nam i otvaranje Vukovarske kuće u Dubrovniku što je usmjereno ka gospodarstvu i trgovinskoj razmjeni, a i suradnja između branitelja i braniteljskih udruga vrlo je prisutna. Ovime prijateljstvo dobiva smisao da kroz različite segmente življenja suradnja postoji, živi i razvija se" istaknuo je Penava te poslao pozdrave s krajnjeg istoka krajnjemu jugu, a posebne zahvale je uputila i Davorka Krajnović Naletilić, viša stručna suradnica za kulturu i turizam.

U ime osnovnih škola grada Vukovara ravnateljica osnovne škole Josipa Matoša Mirela Posarić iskrene čestitke uputila je Gradu Dubrovniku te istaknula kako je ovo godina kada sve škole ulaze u program „Škola za život" te kako će ova donacija zasigurno doprinijeti kvalitetnijem radu.