Kategorija: Upravni odjel za društvene djelatnosti

01. lipanj 2019. godine biti će zapamćen kao datum kada je održan prvi vukovarski polumaraton koji se održao u sklopu manifestacije VukovArt - Luka umjetnosti 2019.

Specifičnost ovog polumaratona, osim što se prvi puta održava u gradu Vukovaru, čini i to da je ruta kojom se trčalo obuhvaćala gotovo sve murale koji postoje u gradu. Polumaraton je pokazao i svoj međunarodni karakter, pa tako pored velikog broja sudionika iz Lijepe naše, bilo je trkača i iz susjednih zemalja. Utrka je bila podijeljena u nekoliko kategorija, te prema dužinama staze od 21 kilometar (polumaraton) te 5 kilometara (utrka građana).

Cilj ove atletske utrke je podizanje samopouzdanja mladih i odraslih osoba te promicanje zdravog načina života kroz popularizaciju rekreativnog trčanja za sve uzraste.

Gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava sudjelujući u utrci poslao je poruku o važnosti aktivnog načina življenja, ali i širenja zdrave atmosfere. „Važna je ovo poruka mladima, ali i svima nama. Sport nam svima treba postati svakodnevica, ponajprije zbog zdravlja, sebe, ali i svoje okoline. Velika je ovo i izuzetno lijepa promidžba našega grada i svega što dolazi sa sportskim aktivnostima. Izuzetno mi je drago da je jedna ovakva aktivnost i manifestacija zaživjela u gradu Vukovaru i da smo se danas u ovolikom broju okupili u svojstvu bavljenja sportom, ali i širenja dobre poruke" rekao je gradonačelnik Penava te ovom prilikom zahvalio na velikom odazivu, a sve one koji ove godine nisu uspjeli doći, pozvao da se vukovarskom polumaratonu pridruže sljedeće godine.

Organizatori prvog vukovarskog polumaratona su Grad Vukovar, JU Sportski objekti Vukovar, Zajednica sportskih udruga grada Vukovara i tvrtka Skiper media.

Utrku je zajedno trčalo više od 850 sudionika, a ruta je vodila prema zapadnome dijelu grada, preko nove šetnice uz Dunav, pored Luke Vukovar pa sve do Borova naselja pored street art murala. Nastavak je išao na park – šumu Adica, do Memorijalnog centra Domovinskog rata te neizostavnog Vukovarskog vodotornja.

Svaki trkač prolaskom kroz cilj okrunjen je trajnom uspomenom na prvi vukovarski polumarataon, prekrasnom unikatnom medaljom koja je inspirirana umjetničkim radom Juandresa Vere, crtežom suncokreta koji se nalazi u centru grada Vukovara. Suncokret, kao simbol ove manifestacije, cvijet je koji zrači pozitivnom energijom, a od davnina se smatra simbolom radosti i života, odanosti i dugovječnosti.