I ove godine, treći put za redom, Vukovar postaje Luka umjetnosti u koju uplovljavaju najpoznatija imena svjetske Street Art scene.

Upravo na tu temu, održana je konferencija za medije na kojoj su predstavljeni ciljevi projekta koji je ove godine poznatiji pod simboličnim nazivom „Give me 5" jer se u gradu Vukovaru trenutno nalazi 5 svjetski poznatih umjetnika koji oslikavaju pročelja 5 vukovarskih zgrada.

VukovArt je pokrenut kao novi koncept u razvoju umjetnosti te time stvara novi vizualni identitet grada Vukovara. Vukovar ovim projektom postaje galerija na otvorenome i kao takav sve je zanimljiviji i turističkom sektoru, u sasvim novom pogledu. Tako je grad Vukovar u razdoblju od 01. do 15. lipnja domaćin umjetnicima svjetske razine: Thiago Mazza (Brazil), Zabou (Francuska), Lonac (Hrvatska), WD – Wild Drawing (Indonezija) te Mehsos (Belgija).

Gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava istaknuo je zadovoljstvo ponovnim sudjelovanjem u ovome projektu koji je u Vukovar donio nešto nesvakidašnje i moderno. „Izuzetno je lijepo biti u društvu mladih i inovativnih ljudi koji su naš grad obogatili posebnom vrstom umjetnosti i oplemenili ga na vrlo poseban način. Uspješnost naše suradnje i ovoga projekta ponajbolje svjedoči interes naših sugrađana, kao i svih posjetitelja grada Vukovara" rekao je gradonačelnik Penava te se osvrnuvši na održani prvi vukovarski polumaraton, čija je specifičnost upravo vezana za ovu vrstu umjetnosti, istaknuo kako svjedočimo pozitivnoj atmosferi u našemu gradu, novim ljudima, ali i velikom broju turista u našemu gradu.

Direktor tvrtke „Val kulture", Ivor Zidarić, ujedno i jedan od organizatora projekta Luke umjetnosti, navodi kako treća godina VukovArta donosi proširenje cjelokupnog koncepta. „Cilj nam je da se Vukovar konzumira i u ovakvome smislu. Iz godine u godinu naša Luka umjetnosti se širi na svim područjima, poprima internacionalni karakter, vidi se pozitivan napredak i pred nama je jako lijep period. Umjetnici su trenutno na svojim pozicijama i uskoro nas očekuje pet novih slika" istaknuo je Zidarić te je pri tome zahvalio Gradu Vukovaru na suradnji.

„Nakon već druge godine održavanja projekta cilj su nam postale i druge aktivnosti, a posebice njegov turistički značaj. Kao krajnji cilj možemo istaknuti želju da Vukovar postane galerija na otvorenome, grad s vrhunskim djelima. Uz to, aktivnosti proširujemo i na znanstveni dio, pa održavamo i panel diskusiju s vrhunskim stručnjacima, a u Vukovar dovodimo i primjere dobre prakse iz cijeloga svijeta" zaključio je voditelj marketinške kampanje VukovArta 2019. godine, Krešimir Herceg.

Jedini 3D street art umjetnik u Hrvatskoj, Filip Mrvelj, ponosno ističe kako od ove godine Vukovar sveukupno broji 18 slika. „Od ove godine smo punoljetni, brojimo 18 slika. Projekt ide dalje, a nama umjetnicima vrijeme igra najbitniju ulogu. Umjetnici su oduševljeni Vukovarom, organizacijom i projektom kao takvim, a njihove riječi nam puno znače jer nam je to dokaz da uspijevamo u našim ciljevima" kazao je Mrvelj te zaključio kako se ljestvica dostignuća podiže iz godine u godinu, a od ove godine se projektom veže kultura, znanost i turizam.

Podsjetimo, cijela priča projekta ovakve vrste počela je 2016. godine kada je upravo Filip Mrvelj oslikao pješački most koji prelazi preko rijeke Vuke. Nakon toga, rodila se ideja o održavanju ovakvog projekta s najpoznatijim svjetskim anamorfnim umjetnicima nazvana VukovArt – Luka umjetnosti. Tako su 2017. godine naslikane četiri 3D slike na šetnici uz rijeku Vuku i poznati mural „Suncokret" u središtu grada. 2018. godine naslikano je 5 murala u gradskoj četvrti Borovo naselje.