Kategorija: Upravni odjel za društvene djelatnosti

VukovArt – Luka umjetnosti 2019. započela je 01. lipnja i u grad Vukovar sa sobom donijela 5 novih umjetničkih djela – murala, koji krase pročelja vukovarskih stambenih zgrada.

Završetkom ovogodišnjeg projekta Luke umjetnosti, obogaćen posebnom vrstom umjetnosti Vukovar broji ukupno 18 takvih umjetničkih djela koja su nedvojbeno postala atraktivne točke za sve Vukovarce, ali i brojne turiste.

VukovArt 2019. zasigurno je stvorio novi vizualni identitet grada Vukovara, a sve je jasnije da grad postaje jedna vrsta galerije na otvorenome.

Gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava istaknuo je zadovoljstvo već trećim po redu VukovArtom. „Ovogodišnjom akcijom brojimo ukupno 18 umjetničkih djela, a tu prednost trebamo iskoristiti u turističkom smislu kroz promociju ovakvih vrhunskih ostvarenja. Vukovarci prepoznaju ovu vrstu umjetnosti koja na njih ostavlja pozitivne dojmove, donosi vedar duh i stvara osjećaj zadovoljstva što nam daje do znanja da je cijela ideja Luke umjetnosti doista izuzetno dobro pogođen projekt" rekao je Penava te istaknuo kako su se ideja i konkretnija saznanja o 3D umjetnosti rodile prije četiri godine te kako u tom pogledu postoje dugoročni planovi, a Vukovar se nastavlja razvijati iz godine godinu kao galerija na otvorenome.

Hrvatski 3D street art umjetnik, Filip Mrvelj, koji je svojom 3D slikom na mostu preko Vuke i najavio početke ovog projekta, ističe kako je ovogodišnja priča Luke umjetnosti zaokružena s ukupno 18 umjetničkih djela. „Svake godine nastojimo podizati ljestvicu gore kako u umjetničkom smislu tako i u pogledu umjetničkih sadržaja. Ove godine smo imali niz popratnih sadržaja, pa je tako održan umjetnički polumaraton, ostvarena suradnja s Umjetničkom akademijom iz Osijeka, održana panel diskusija sa stručnjacima iz područja kulture i turizma te razni drugi noviteti. Ovakvim načinom pristupa dižemo ljestvicu u smislu znanstvenog rada te se zasigurno možemo pohvaliti kvalitetnijim i širim krajnjim proizvodom."

Također, Mrvelj navodi kako već postoje planovi i za sljedeće dvije godine, a kao kriterije koji su prevladavajući za VukovArt ističe izvrsnost, kvalitetu koja daje kredibilitet i omogućuje uspješnu realizaciju i prezentaciju projekta te raznolikost stilova i tehnika.

Grad Vukovar sada ukupno broji 18 umjetničkih djela, a u Luku umjetnosti 2019. uplovili su francuska umjetnica Zabou s muralom „Home is where Your Heart is", hrvatski umjetnik Lonac s muralom „Skitnica", Thiago Mazza (Brazil) s muralom „Iris Croatica", WD (Wild Drawing) iz Indonezije uz mural „Dating" te Mehsos iz Belgije s muralom „Diamond Bobcat".