Međunarodni dan Dunava obilježava se svake godine 29. lipnja, a ove godine Grad Vukovar u suradnji s Turističkom zajednicom grada Vukovara pripremio je bogati program na šetnici uz Dunav ispod dvorca Eltz.

Duž šetnice domaći proizvođači izlažu svoje tradicijske proizvode, a sam program započeo je fišijadom popraćen kulturno – umjetničkim programom „Dunav svome gradu", a u večernjim satima svi posjetitelji mogu uživati u koncertu Zvonka Bogdana.

„U suradnji s Gradom Vukovarom već tradicionalno organiziramo obilježavanje Međunarodnog dana Dunava, a ovogodišnja lokacija posebice je atraktivna. Natjecanju u spravljanju fiša prijavilo se 18 ekipa, kako iz Vukovara, tako i iz susjednih mjesta i županija. Fiš će se prodavati po cijeni od 10 kuna, a zajedno s Crvenim križem bit će podijeljeno 450 porcija, a skupljeni novci od prodaje će ići u humanitarne svrhe" istaknula je direktorica Turističke zajednice grada Vukovara, Marina Sekulić.

Gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava izrazio je važnost ovakvog događaja za grad Vukovar. „Ovakve manifestacije iznimno su važne za naš grad s obzirom na njegovu nedavnu prošlost. Grad Vukovar se obnavlja, vraća i diže iz dana u dan, u svakome smislu, pa tako i u obnavljanju tradicije i baštine vezane uz Dunav. Ovo je jedan vid promocije grada Vukovara koji svoju dugu tradiciju veže uz silni Dunav, uz sporu i vijugavu Vuku, dvorac Eltz i predivnu prirodu čijim spajanjem smo dobili jedan ovakav prekrasan ambijent. Okruženi smo bogatstvom kojega nismo ni svjesni, a siguran sam da ćemo ga znati cijeniti i iskoristiti na pravi način i da će ovaj grad disati punim plućima kako to i zaslužuje" zaključio je gradonačelnik Penava.

„Iznimno me veseli što imamo i 18 natjecatelja danas, a nalazimo se u sredini procesa navikavanja ljudi i vraćanja ovakvih navika, kao i ulaganja energije kako bi Vukovar vratili na mjesta koja mu pripadaju i koja je imao, no za sve to treba vremena" rekao je Penava.

Obilježavanju Dana Dunava pridružile su se i Hrvatske vode edukacijom najmlađih. Predstavljen je edukativni materijal „Hrvatske vode za najmlađe" putem slikovnica i dječje radionice, a djelatnici Glavnog vodnogospodarskog laboratorija Hrvatskih voda pokazali su kako se radi analiza vode. Mjerili su otopljeni kisik u vodi, hranjive tvari u vodi, pokazivali su primjerke zagađene, čiste i prosječno srednje zagađene vode te su djeca i posjetitelji mogli pod lupom mikroskopa vidjeti i životinje koje žive u vodi.

Živjeti na Dunavu znači i privilegiju jer moćne, široke vode vječnog Dunava nose sa sobom raskoš krajolika, bogatstvo biljnog i životinjskog svijeta i još mnoštvo toga, a Grad Vukovar i njegovi građani žive i dišu uz Dunav.