Gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava je na konferenciji za novinare govorio o sada već višegodišnjoj uspješnoj praksi koju Grad Vukovar provodi – besplatnim bilježnicama i preobuci za vukovarske osnovnoškolce.

„Možemo se pohvaliti kako smo pet godina vukovarskih osnovnoškolcima osiguravali besplatne udžbenike, a školska 2019./2020. je već četvrta godina kako osiguravamo komplete bilježnica s motivima grada Vukovara te treća kako osiguravamo besplatnu preobuku. Riječ je o cvičkama za učenika od 1.-4. razreda te startasica za učenike od 5.-8. razreda", rekao je gradonačelnik Penava te dodao kako će sve osnovnoškolce s prvim danom škole u klupama dočekati navedena oprema.

„Osim što ovakvom praksom roditeljima financijski olakšavamo ulazak u novu školsku godinu, koristimo ovu mjeru kako bismo kod malih Vukovaraca izazvali osjećaj ljubav prema svome gradu, spoznaju o tome koje velike tvrtke u njemu posluju te kroz motive grada kod djece razvijemo svijest o bogatstvu kulture i tradicije koja postoji u našem gradu", napomenuo je Penava.

Za ovu svrhu Grad Vukovar je u Proračunu izdvojio 400.000 kuna i to 200.000 kuna za nabavu 921 para cvički i 926 pari tenisica te 200.000 kuna za 1855 kompleta bilježnica s motivima grada Vukovara. S prvim danom škole ova oprema će učenike dočekati na školskim klupama. Gradonačelnik je također najavio kako će od školske godine 2019./2020. u 4 vukovarske osnovne škole biti uveden produženi boravak za djecu prvih i drugih razreda za što je Grad Vukovar osigurao 600.000 kuna.

Pročelnik Upravnog odjela za kulturu, obrazovanje, sport, branitelje, socijalnu politiku i civilno društvo Dražen Kobašević pojasnio je kako je proteklih 5 godina Grad Vukovar svojim sugrađanima osiguravao besplatne udžbenike, a od ove školske godine, prema Zakonu o udžbenicima nabavu novih udžbenika te dokup udžbenika vrši Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa u suradnji s osnovnim školama.

Pročelnik Kobašević također je pojasnio kako se produženi boravak uvodi u 4 vukovarske osnovne škole - OŠ Mitnica, OŠ Dragutina Tadijanovića, OŠ Siniše Glavaševića i OŠ Blage Zadre, dok će za preostale dvije osnovne škole produženi boravak biti uveden naknadno iz razloga što djeca koja pohađaju OŠ Nikole Andrića nastavu pohađaju u prostoru OŠ Antuna Bauera te iz tog razloga, zbog ograničenih prostornih kapaciteta, u ove dvije škole za sada produženi boravak nije moguće uvesti.

U školsku godinu 2019./2020. u Vukovaru je upisano 215 prvašića, što je 25 učenika prvih razreda više nego što ih je bilo upisano školske 2018./2019. te ukupno 1850 upisanih učenika osnovnih škola što je za 10 učenika više nego prethodne školske godine.