Jedina neobnovljena osnovna škola na području grada Vukovara nakon ratnih razaranja konačno će poprimiti novi izgled i svojim učenicima i djelatnicima omogućiti kvalitetne uvjete rada. Zbog iznimno lošeg stanja građevine škole, Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Vukovarsko-srijemska županija i Grad Vukovar kao osnivač suglasno su utvrdili prioritetnu potrebu i interes poboljšanja uvjeta rada. Učenici ove škole, koji privremeno pohađaju nastavu u Osnovnoj školi Antuna Bauera, u što skorijem vremenu vratiti će se u svoje nove i ljepše učionice te nastaviti stjecati nova znanja i vještine

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak, gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava i zamjenik župana Vukovarsko-srijemske županije Damir Barna u samoj Osnovnoj školi Nikole Andrića potpisali su Sporazum o rekonstrukciji, dogradnji i nadogradnji zgrade i sportske dvorane Osnovne škole Nikole Andrića.

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak ovom je prigodom rekla kako je ova škola kroz vrijeme postala simbol kako školstvo ne bi trebalo izgledati. „Moramo osigurati da škola koja je učenike podsjećala na bolnu prošlost, i sama postane prošlost u smislu infrastrukture, a da uredimo novu školu u koju će  učenici ući s osmjehom i koja će postati simbol razvoja i simbol budućnosti“, rekla je ministrica Divjak.

Ravnateljica Josipa Kotromanović- Sauka izrazila je zadovoljstvo što je napokon dočekala ovaj trenutak te je zahvalila ministrici Divjak na trudu da se proces obnove ubrza te se nada kako će obnova škole biti izvršena u roku kako bi se nastava za učenike ove škole mogla odvijati u uvjetima kakve imaju i sva druga djeca u Vukovaru, ali i u Republici Hrvatskoj.

Zamjenik župana Vukovarsko-srijemske županije Damir Barna ponajprije je zahvalio Vladi RH i izrazio zadovoljstvo što Županija sudjeluje u ovom projektu. „S obzirom da su moja dva sina išla u ovu školi, s posebnom emocijom želim da druga djeca koja je pohađaju, kao i njihovi roditelji dočekaju da ova škola bude obnovljena te da imaju adekvatne uvjete za stjecanje znanja“, rekao je Barna.

Gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava rekao je kako je iznimno sretan što je Sporazum o rekonstrukciji, dogradnji i nadogradnji škole i njezinih sadržaja napokon potpisan. „Put do ovog čina bio je doista dug, od vremena kada sam ja gradonačelnik 4 ministra su bila ovdje s obećanjima i ni jedan od njih dano obećanje nije izrealizirao, za razliku od ministrice Divjak s kojom smo uspjeli naći zajedničko rješenje ovog problema. U međuvremenu je Grad Vukovar, u siječnju ove godine postao osnivač osnovnim školama s područja grada Vukovara te je time zadovoljstvo još i veće te se nadam kako će za manje od 2 godine učenici OŠ Nikole Andrića zakoračiti u svoju, novoobnovljenu školu u kojoj će ih dočekati ambijent o kojem su generacije prije njih sanjale, a oni će pod vodstvom svoje ravnateljice i nastavnika iskoristiti te uvjete za svoje nadograđivanje, postizanje kvalitetnih i dobrih rezultata, najprije na korist sebe osobno, svojih obitelji ali i grada Vukovara“, zaključio je Penava.

Planirana vrijednost navedenih troškova iznosi 19.975.215,00 kuna koji će se financirati u omjerima: 80% Ministarstvo znanosti i obrazovanja, 10% Vukovarsko-srijemska županija te 10% Grad Vukovar.