Posljednji vikend u mjesecu rujnu rezerviran je za Vukovarski etno sajam, a u grad nam je stigao 12. po redu sajam tradicijskih i umjetničkih obrta, rukotvorina i antikviteta te proizvođača hrane i pića, bogat popratni i kulturno-umjetnički program čiji su izlagači s cijelog područja Lijepe naše.

Etno sajam je prigodnim riječima otvorila zamjenica gradonačelnika Grada Vukovara, Ivana Mujkić te tom prigodom pozvala građane da se uključe u sve radionice i aktivnosti koji su organizirani u okviru sajma.

„12. je ovo po redu vukovarski etno sajam, a posebno me veseli njegov očigledan rast iz godine u godinu, pa tako ove godine u sajam je uključen i IT sektor kroz organizirana predavanja i susrete IT stručnjaka. Vjerujem kako će svatko pronaći ponešto za sebe, sajam je zanimljiv ne samo građanima našega grada, već i svima onima koji nam dođu u posjet“ istaknula je zamjenica Mujkić te zahvalila Turističkoj zajednici grada Vukovara na izvrsnoj suradnji koja već godinama rezultira ovakvim manifestacijama.

Ravnateljica Turističke zajednice grada Vukovara, Marina Sekulić ističe kako program koji traje 3 dana donosi pregršt događaja, ali i raznih radionica. „Na etno sajmu ove godine možemo pronaći 36 izlagača i 6 pivara u sklopu „Vukovarskog Oktoberfesta“, pa možemo reći kako će u Vukovaru ponovno biti prisutna cijela Hrvatska. Prošle godine Etno sajam je nagrađen i priznanjem Suncokret ruralnog turizma  - nagradu za promicanje tradicijskih vrijednosti kao ruralna turistička manifestacija“ rekla je Sekulić.

Na sajmu izlažu brojni izlagači kako iz naše županije tako i iz okolnih županija i mjesta; od košaraša (košare i predmeti od pruća), medari, proizvođači suhomesnatih proizvoda, kupinovog vina, sapuni domaća izrade, proizvođači aronije, bučinog brašna, mljevene začinske paprika, suvenira i dr.

Svi zainteresirani će moći sudjelovati i u radionicama izrade cekera i ukrasa od komušine, koju provodi udruga Hrvatska kuća Materina priča, u kojoj će edukatorice biti Ana Vrabec i časna sestra Samuela Premužić.

Tijekom tri dana sajma, održat će se  dvije prigodne gastro radionice, i to u spravljanju pekmeza od jabuka i fritula s bundevom, a provodit će ih gastro blogerica Sandra Gašparić koja vodi poznati gastro blog ReciPeci. Za djecu će se organizirati radionice u izradi drvenih igračaka koju će voditi domaća radinost Tam-Tam te radionica jesenske čarolije koju organizira Dječji vrtić Vukovar 1.

Svi posjetitelji će moći uživati i u večernjim koncertima TS Sremci, TS Dike i benda Subkultura.

U sklopu sajma održat će se po treći put jednodnevna gastro-manifestacija Okusi Hrvatske u organizaciji Udruženja obrtnika Vukovar na kojoj će obrtnici iz cijele Hrvatske kuhati svoja tradicionalna jela i njima počastiti Vukovarce i sve goste i posjetitelje etno sajma.

U suradnji s Udrugom Nijemaca i Austrijanaca Vukovar i Lions klubom Vukovar  održat će se i Vukovar Oktoberfest na kojem će nastupiti brojne njemačke zajednice iz okolnih zemalja te će svi moći uživati u njihovom nastupu, ali i degustirajući razne vrste piva, uz Mirka Fodora kao voditelja.