Kategorija: Upravni odjel za društvene djelatnosti

 

U Zagrebu je danas svečano potpisan Ugovor između Hrvatske radio televizije, Grada Vukovara te Vukovarskog vodotornja – simbola hrvatskog zajedništva d.o.o., a radi ostvarenja zajedničkog interesa – promicanja nacionalne, kulturne i povijesne baštine u edukativne i javne svrhe.

Naime, u svrhu izrade memorijalno-izložbenog postava obnovljenog Vukovarskog vodotornja, HRT je Gradu Vukovaru donirao arhivski materijal – snimke ratnih razaranja i obrane grada Vukovara nastale tijekom Domovinskog rata kao i snimke progonstva Vukovaraca.
Za potrebe projekta i prikazivanja bogate arhive kojom HRT raspolaže, montirane su sekvence koje će se kontinuirano prikazivati posjetiteljima u sklopu memorijalnog centra Vukovarskog vodotornja – simbola hrvatskog zajedništva.

Ovom prilikom, gradonačelnik Penava zahvalio se na iznimno vrijednoj donaciji arhivskog materijala koja će na najbolji način upotpuniti projekt obnove Vukovarskog vodotornja. „Projekt obnove sastoji se od 3 faze, od čega 3. faza obuhvaća popunjavanje prostorija medijskim sadržajem. 1. faza, sanacija samo objekta trenutno je na 70% realizacije, dok je 2. faza – auditorij, igralište, hortikulturno uređenje, završena. Završetkom 1. faze, biti će moguće završiti i onu 3., za što će nam služiti upravo bogata arhiva Hrvatske radiotelevizije“ rekao je gradonačelnik Penava.

„Upravo preko tih materijala, pričamo autentičnu priču i vraćamo vrijeme ratnih događanja i progonstva Vukovaraca. Ne kaže se uzalud da slika govori više nego tisuću riječi“ zaključio je gradonačelnik.

Direktor Vukovarskog vodotornja – simbola hrvatskog zajedništva d.o.o., Darijan Zeko, također je istaknuo važnost arhivskih materijala. „Priča imena kojeg nosi Vukovarski vodotoranj - simbol hrvatskog zajedništva očituje se kroz cjelokupni Domovinski rat, širom cijele Republike Hrvatske i iseljeništva. Želimo istaknuti i podsjetiti na žrtvu grada Vukovara, žrtvu koju su građani i hrvatski branitelji podnijeli za neovisnu domovinu“ istaknuo je Zeko.

„Istina je da imamo jako puno materijala iz Domovinskog rata o kojem skrbimo. Naša arhiva spada u bogatu arhivu te je moramo čuvati i za buduće generacije“ naglasio je Kazimir Bačić, glavni ravnatelj HRT-a.

Hrvatska radiotelevizija svojim aktivnostima doprinosi projektu obnove Vukovarskog vodotornja, pa podsjetimo da se akciji prikupljanja sredstava za njegovu obnovu priključila i organizirajući veliki donacijski koncert pod nazivom – Svi za Vukovar te na taj način pomogla u prikupljanju novčanih sredstava.