Kategorija: Upravni odjel za društvene djelatnosti

 

U dvorištu Franjevačkog samostana župe sv. Filipa i Jakova u Vukovaru nalazi se popis svih vukovarskih žrtava stradalih u Domovinskom ratu. Od davne 1991. godine do danas, 28 godina nakon, uoči Dana neovisnosti Republike Hrvatske kompletiran je popis koji broji 2717 vukovarskih žrtava.

Na popisu se nalaze poginuli hrvatski branitelji, pripadnici civilne zaštite, među njima nalaze se i zatočeni i ubijeni u srpskim koncentracijskim logorima, nestali, ali i veliki broj hrvatskih branitelja koji su došli iz drugih krajeva Domovine i inozemstva, boriti se za Vukovar.

Postavljanjem popisa želi se zadržati sjećanje na sve žrtve, iskazati pijetet svim stradalima u Domovinskom ratu, a obiteljima koji još uvijek tragaju za svojim najmilijima, omogućiti mjesto gdje će se doći pomoliti i upaliti svijeću.

U prigodi postavljenog popisa održana je i konferencija za medije, nakon čega je u crkvi sv. Filipa i Jakova uslijedila sveta misa za sve vukovarske žrtve te procesija iz crkve do mjesta popisa i molitva.

Ovom prilikom, gvardijan župe sv. Filipa i Jakova, fra Ivica Jagodić istaknuo je kako se ovim popisom u jednom pogledu želi zahvaliti svim imenima, žrtvama kojih je 2717, zbog kojih danas imamo slobodnu i neovisnu Republiku Hrvatsku. „Mi Franjevci, svakodnevno se susrećemo s našim ljudima, slušamo o njihovim sinovima, njihovim najmilijima za koje još uvijek nemaju mjesto gdje bi im se poklonili i pomolili. Ovdje za njih sada postoji mjesto gdje se mogu doći pomoliti nad imenima svojih sinova“ rekao je fra Ivica Jagodić te pri tome zahvalio svima koji su doprinijeli kompletiranju popisa.

Dražen Živić, pomoćnik ravnatelja Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar, kazao je kako je riječ o vrlo vrijednom popisu koji će poslužiti u odavanju trajnog pijeteta prema žrtvama koji su svoje živote uložili u temelje hrvatske države. „Ovo je inicijativa koja treba poslužiti kao primjer i državi da konačno objedini cjeloviti popis stradalih u Domovinskom ratu, kako bi svaka žrtva imala svoje mjesto, ne samo u sjećanju obitelji, nego u sjećanju cijele nacije“ rekao je Živić te naveo kako će popis služiti i za nastavak znanstvenih istraživanja.

Gradonačelnik Ivan Penava ukazao je na činjenicu da se kroz sve godine lutalo kroz imena i brojke, a sada napokon, zahvaljujući gvardijanu Jagodiću, Franjevačkom samostanu, Hrvatskom dokumentacijsko-memorijalnom centru Domovinskog rata, Institutu društvenih znanosti Ivo Pilar te svima drugima koji su pridonjeli ovome projektu, raspolažemo konkretnim imenima i brojkom od 2717.
„Žalosna je činjenica da sve ove godine, institucije naše države nisu bile u stanju sačiniti ovaj popis i odraditi svoj dio posla, što će ostati kao sijenka nad institucijama čija je to dužnost bila. No, popis je sada tu zahvaljujući svima koji su na njemu radili, na čemu smo iznimno zahvalni“ poručio je gradonačelnik Penava.

Popis vukovarskih žrtava Domovinskog rata sada je postavljen na najčasnijem mjestu u dvorištu Franjevačkoga samostana - ponad Dunava, a inicijativa je započela još 2017.godine, kada je u hodniku samostana objavljen neslužbeni popis od preko 1000 žrtava.

Idejni projekt se tada nastavio razvijati, a u sakupljanju imena sudjelovali su i građani te svi oni koji su imali bilo kakva saznanja o stradalima davne 1991.godine.