Kategorija: Upravni odjel za društvene djelatnosti

Humanitarna akcija „Pax et bonum“ s ciljem prikupljanja sredstava za obnovu objekta i nabavu opreme Dječjim vrtićima Vukovar I i II uspješno je privedena kraju te je upriličeno uručivanje novčanog dara.

Organizator humanitarne akcije je Međunarodna udruga Gradišćanskih Hrvata “Gradišćansko društvo Hrvat S.A.M.” u suradnji s istoimenom udrugom iz Eisenstadta i Željezanskom biskupijom te uz pokroviteljstvo Grada Zagreba i Vlade Republike Hrvatske.

Akcija u kojoj se prikupilo 195.000,00 kuna provodila se u razdoblju od 02. rujna do 30. studenoga, a u njoj su sudjelovali i građani pozivom na humanitarni broj telefona. Također, u sklopu iste održao se znanstveni skup “Europa i kultura sjećanja“ te humanitarni koncert u koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog gdje su nastupala najpoznatija imena hrvatske estradne scene.

Prigodom uručivanja prikupljenih novčanih sredstava, Vukovar su posjetili izaslanik Vlade Republike Hrvatske i državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas, delegacija Grada Zagreba predvođena gradonačelnikom Milanom Bandićem, delegacija Gradišćanskih Hrvata na čelu sa začetnikom ideje Željezanskim biskupom mons. dr. Egidijem Ivanom Žikvoićem te biskup mons. Đuro Hranić.

Prije uručenja prikupljenih sredstava, okupljene je, u svome uredu, primio gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava sa zamjenicima Ivanom Mujkić i Marijanom Pavličekom.

Penava se prisjetio prošlogodišnje propovijedi mons. dr. Živkovića na Svetoj misi održanoj 18. studenoga na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata .“Još tada je mons. Živković najavio humanitarno djelovanje prema našem gradu i našim najmlađima i ovim putem mu zahvaljujem na ideji i na realizaciji iste. U duhu cijele akcije se ne gleda nacionalnost niti bilo što drugo, nego je cilj donijeti osmjeh na lica vukovarske djece. Taj cilj je dostignut i to je poanta svega“ kazao je gradonačelnik Penava.

„Ovo je samo mala gesta i znak pažnje, ali mišljenja sam da nikad nećemo moći dovoljno vratiti Vukovaru i njegovim stanovnicima za sve ono što su učinili i koliko su propatili za stvaranje samostalne Republike Hrvatske. Zagreb je ponosan na sudjelovanje u ovoj akciji i sudjelovat će u svakom budućem humanitarnom djelovanju za Vukovar“ rekao je gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić te istaknuo kako je ovaj projekt dokaz kako se možemo bolje povezati kroz zajedništvo i solidarnost.

Posebnu zahvalu svim gradišćanskim Hrvatima uputio je izaslanik Vlade Republike Hrvatske Zvonko Milas. „Još jednom se dokazala strpljivost i ustrajnost u očuvanju svoje vjere i vrijednosti po kojima se oni prepoznaju kao pripadnici našeg nedjeljivog hrvatskoga naroda. Na ovaj način se pokazuje i posvećenost svojoj domovini i Vukovaru ne samo kao simbolu otpora nego i mjestu gdje se 91. stvarao i život i nova Hrvatska“ rekao je Milas.

Kako ovo nije kraj akcije koja je planirana za Vukovar napomenuo je mons. dr. Egidije Ivan Živković. „Drugi dio ove akcije planiramo započeti u veljači godine koja je pred nama u Gradišću uz pomoć Caritasa. U svakoj župi naše biskupije biti će organizirano prikupljanje sredstava također za dječje vrtiće u Vukovaru“  zaključio je mons. dr. Živković.

Program se nastavio posjetom Dječjem vrtiću Vukovar I, Područnom objektu „Leptirići“, Centralnom objektu Dječjeg vrtića Vukovar I te Područnom objektu Mitnica gdje je uz kratku priredbu upriličeno i uručenje donacije,

Nakon druženja s najmlađima, delegacije su odale počast svim poginulim, ubijenim i nestalim braniteljima i civilima Domovinskoga rata polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskoga rata, a posjetili su i Spomen dom Ovčaru.