U gradskoj vijećnici Grada Vukovara održana je konferencija za medije na kojoj je predstavljen uspjeh Razvojne agencije Vukovar koja u suradnji s Gradom Vukovarom ponovno bilježi stopostotnu učinkovitost po pitanju odobrenja europskih projekta, a jedan od takvih ovoga puta je i već dobro poznati projekt VukovART – Luka umjetnosti.

Naime, projekt VukovART – luka umjetnosti na razdoblje od sljedeća 24 mjeseca financiran je sredstvima u stopostotnom iznosu iz Europskog socijalnog fonda, a ukupna vrijednost projekta iznosi 1.495.311,50 kuna.

Konferenciji su nazočili gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava, zamjenica gradonačelnika Ivana Mujkić, direktorica Razvojne agencije Vukovar Vedrana Žilić te Siniša Mitrović, djelatnik upravnog odjela za kulturu, obrazovanje, sport, branitelje, socijalnu politiku i civilno društvo.

Gradonačelnik Penava ovom prilikom istaknuo je zadovoljstvo još jednom uspješnom pričom gdje u suradnji s Razvojnom agencijom Vukovar Grad Vukovar povlači značajna sredstva iz proračuna Europske unije.

„Riječ je o nastavku već poprilično poznatog projekta, ne samo na nacionalnoj razini već i na onoj svjetskoj. VukovArt je projekt putem kojeg smo Grad Vukovar pretvorili u jednu od top svjetskih destinacija po pitanju street arta. A sada, ovim europskim projektom dobili smo garanciju da ćemo u buduća 24 mjeseca dobiti još 10 novih umjetničkih djela vrhunskih svjetskih umjetnika i to ovaj put kroz proračune Europske unije, što na bazi od godine dana Proračunu Grada Vukovara izravno štedi 500.000 kuna, koliko smo do sada ulagali u ovaj projekt“ kazao je Penava te zahvalio Razvojnoj agenciji Vukovar i direktorici Vedrani Žilić kao i upravnom odjelu društvenih djelatnosti Grada Vukovara koji ulaže velike napore u uspješnu realizaciju ovog projekta, a dodao je kako će i za provođenje istoga jedna osoba naći zaposlenje na vrijeme od 2 godine.

 „Nastavljamo stvarati dodatne vrijednost i turističke atrakcije u našemu gradu, a na koje ćemo nastaviti nadovezivati priču koju smo počeli prošle godine, a to je tematski polumaraton u gradu Vukovaru koji svojom rutom prolazi put umjetničkih djela“ zaključio je Penava.

Direktorica Razvojne agencija Vukovar Vedrana Žilić navela je kako je na natječaj prijavljeno ukupno 11 projekata, od čega je Razvojna agencija priprema čak 7. Svih 7 projekata odobreno je u stopostotnom iznosu na vrijeme od 24 mjeseca. „Cilj nam je povući što više sredstava iz proračuna Europske unije kako bi unaprijedili naše okruženje, stvorili dodatne vrijednosti te uštedjeli sredstva iz našega proračuna i prenamijenili ih za nešto drugo. Odobrenjem projekta VukovART- Luka umjetnosti dobili smo financijsku sigurnost u njegovu provođenju, ali i mogućnost da ga podignemo na višu razinu“ zaključila je direktorica Žilić.

Po pitanju aktivnosti ovogodišnjeg festivala VukovARTa, Siniša Mitrović istaknuo je kako on ima nekoliko segmenata, između ostalog, pored slikanja 10 novih murala u sljedeće 2 godine, i ART corner gdje se umjetnici mogu predstaviti, kao i projekt Kredica u koju su uključena sva vrtićka djeca.

„Projekt pokriva sve uzraste, a nadamo se suradnji i s fakultetima iz Osijeka koji će moći dio svog iskustva prenijeti na ovaj projekt“ kazao je Mitrović te dodao kako će u projekt biti uključeno 120 djece i mladih te 20 stručnjaka.

O uspješnosti i rastu VukovART-a govori i podatak da je 2019. godine kroz promotivnu kampanju preko društvenih mreža Vukovar vidjelo preko 5 milijuna ljudi, a podaci Turističke zajednice grada Vukovara kazuju kako gotovo svakodnevno ljudi dolaze direktno po brošure o VukovART-u kako bi obišli murale u našemu gradu.

VukovArt zasigurno stvara novi vizualni identitet grada Vukovara, a sve je jasnije da grad postaje jedna vrsta galerije na otvorenome.

Brošuru o VukovART-u pogledajte na poveznici https://zebrica.app.box.com/s/vik4a71s6iui2ounvsdvs684n54bunxv