Kategorija: Upravni odjel za društvene djelatnosti

Polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća podno spomen obilježja, delegacija Grada Vukovara obilježila je 29. godišnjicu  pogibije Velimira Đereka, jednog od poginulih zapovjednika obrane Sajmišta. Ovom je prigodom gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava istaknuo kako se čuvanjem uspomene na djelo pukovnika Velimira Đereka Sokola želi podsjetiti koliko je težak bio put do slobode i stvaranja neovisne hrvatske države.
„Ušli smo u tužne dane obilježavanja vukovarske tragedije, ali i prisjećanja na herojstva ljudi koji su svojom hrabrošću, snalažljivosti i požrtvovnošću  trajno obilježili grad Vukovar i omogućili stvaranje slobodne i neovisne Republike Hrvatske. U sjećanje na Velimira Đereka koji je svjetla zagrebačke Esplanade zamijenio branjenjem Vukovara danas mu ovdje odajemo počast kako ga ne bismo zaboravili, ali i kako bismo podsjetili koliko je težak bio put do slobode i stvaranja neovisne hrvatske države,“ rekao je gradonačelnik Penava. 

Velimir Đerek rođen je u Vinjanima Gornjim kod Imotskog. U vrijeme velikosrpske agresije na Hrvatsku, ostavio je radno mjesto u zagrebačkom hotelu Esplanade i kao dragovoljac otišao u rat. Svojoj obitelji je rekao  da se Hrvatska ne brani na Trgu bana Jelačića, nego na njezinim granicama i došao u Vukovar. Braneći Vukovar, Velimir je poginuo na Sajmištu 12. listopada 1991. Nakon ekshumacije i identifikacije s Novog groblja u Vukovaru pokopan je uz sve vojne počasti u rodnom mjestu 23. svibnja 1998., a  odlikovan je Redom Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana, Spomenicom Domovinskog rata te Ordenom bana Jelačića.