Gradu Vukovaru odobren je projekt „Pokloni mi osmijeh II“, u sklopu Poziva „ZAŽELI – Program zapošljavanja žena  - faza 2“ te je temeljem toga, gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava uručio ugovore djelatnicama koje će skrbiti za 330 korisnika.

Projekt je sufinanciran u 100%-tnom iznosu bespovratnih sredstava iz Europskog socijalnog fonda, u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. Vrijednost projekta iznosi 4.877.060,00 kuna. Kroz ovaj projekt zaposleno je 55 žena pripadnica ciljane skupine koje će 12 mjeseci pružati uslugu potpore i podrške te higijenske potrepštine za 330 starijih i nemoćnih osoba i osoba u nepovoljnom položaju na području grada Vukovara, a radi pridržavanja epidemioloških mjera uzrokovanih širenjem COVID-a 19 i zaštite zdravlja žena i krajnjih korisnika također će kroz projekt biti osigurane zaštitne maske, rukavice i dezinfekcijska sredstva. Osim zaposlenja, 20 žena pripadnica ciljane skupine koje su uključene u projekt pohađat će programe obrazovanja/osposobljavanja kako bi se povećala njihova konkurentnost na tržištu rada. Ukupno trajanje provedbe projekta je 18 mjeseci. 

“Najveća vrijednost je u tome što će 330 uglavnom samačkih kućanstava, odnosno starijih i nemoćnih osoba dobiti prijeko potrebnu pomoć u spremanju, čišćenju, nabavki i pripremanju hrane. Jednako važno je i to što se putem ovoga programa zapošljava 55 žena na 12 mjeseci, a gotovo 5 milijuna kuna vrijednosti ovoga programa ostaje u Vukovaru,” rekao je gradonačelnik Ivan Penava ističući kako djelatnice putem ovoga programa dobivaju i biciklove za lakše obavljanje posla.

Obvezni partneri Gradu Vukovaru na projektu su Hrvatski zavod za zapošljavanje, Područni ured Vukovar i Centar za socijalnu skrb Vukovar, a tehničku podršku u provedbi projekta pruža Vukovarska razvojna agencija.

“Iznimno nam je drago što je realziran nastavak ovoga projekta. Kroz prvu fazu bilo je uključeno 229 žena, a sada će biti uključeno 335 što je povećanje od 46%. Jako nam je važan ovaj projekt zato što se putem njega zapošljavaju vrlo osjetljive i teže zapošljive skupine te time ovaj projekt dobiva na težini. Također, ovim se projektom osviještava čitava lokalna zajednica o potrebi brige za starima i nemoćnima te im se omogućava što duži boravak u njihovoj kući, a ne u domovima za stare i nemoćne,” objasnila je Jasna Kolar predstojnica Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.