Kategorija: Upravni odjel za društvene djelatnosti

Udruga turističkih vodiča grada Vukovara predstavila je projekt “Kreativni turizam”. Kroz ovaj je projekt predviđena provedba edukacije na temu pričanja priča, odnosno „Storytelling-a“ i oživljavanja povijesti, tj. „Living history“ kao i izrada povijesnih kostima iz razdoblja vladavine grofova Eltz.

Projekt je sufinanciran od strane Ministarstva turizma i sporta kroz Javni natječaj za sufinanciranje projekata strukovnih udruga u turizmu i/ili ugostiteljstvu u 2020. godini, provodi se u suradnji i uz podršku Turističke zajednice grada Vukovara.

Predsjednik udruge turističkih vodiča grada Vukovara Dubravko Žuvić je istaknuo kako su edukativne radionice namijenjene turističkim djelatnicima iz Vukovara i Vukovarsko-srijemske županije koji se žele upoznati s novitetima u turističkoj djelatnosti.

“Projekt je vrijedan 70. 000 kuna od čega je 30.000 kuna vlastitih sredstava, a 40.000 kuna sufinancirano je od strane Ministarstva turizma i sporta. Kostimi predstavljaju visoki sloj građanstva s početka 19. stoljeća,” rekao je Žuvić pozivajući turističke djelatnike na edukacije na kojima će naučiti kako ispričati priču u svojim turističkim aktivnostima.

“Ovim novim načinom upravo putem storytellinga i living historya ćemo posjetiteljima našeg grada interpretirati i prezentirati našu bogatu kulturno-povijesnu baštinu građanskog Vukovara 19. stoljeća,” istaknula je direktorica TZ grada Vukovara Marina Sekulić čestitajući pri tome Dan turističkih vodiča koji se obilježava sutra.

Gradonačelnik Ivan Penava naglasio je kako je Vukovar poznat i po svojim baroknim obilježjima, a ne samo po ratnome turizmu.

“Natojimo razviti povijesni turizam u Vukovaru koji smo aktualizirali postavljanjem barokne signalizacije u suradnji s Turističkom zajednicom grada Vukovara, Gradskim muzejom Vukovar, Konzervatorskim odjelom Ministarstva kulture,” objasnio je gradonačelnik Penava čestitajući predsjedniku Žuvići i Udruzi turističkih vodiča na još jednom uspješnome projektu.

“Već niz godina ostvarujemo dobru suradnju koja se temelji na zajedničkom cilju, a to je podizanje kapaciteta grada Vukovara u smislu podizanja kvalitete i rada turističkih vodiča,” rekao je gradonačelnik Penava podsjećajući kako ove godine Vukovar slavi 790 godina otkako ima status slobodnog kraljevskog grada te da imamo mnoge zanimljive i poučne priče za ispričati.