Zamjenik gradonačelnika Grada Vukovara Marijan Pavliček, direktorica Turističke zajednica grada Vukovara Marina Sekulić te pročelnik Upravnog odjela za kulturu, obrazovanje, sport, branitelje, socijalnu politiku i civilno društvo Dražen Kobašević na konferenciji za medije predstavili su program ovogodišnjeg obilježavanja Dana grada Vukovara i blagdana nebeskih zaštitnika svetih Filipa i Jakova, 3. svibnja 2021. godine.

Vukovar ove godine obilježava jubilarnih 790 godina kako je proglašen slobodnim kraljevskim gradom. Zbog epidemioloških okolnosti, obilježavanje Dana grada izgledati će slično prošlogodišnjem, no ipak drugačije nego prethodnih godina.

Zamjenik gradonačelnika Marijan Pavliček istaknuo je kako je namjera Dan grada Vukovara obilježiti dostojanstveno, ali sukladno epidemiološkim mjerama. „3. svibnja obilježit ćemo dostojanstveno, kako naš grad i zaslužuje. Situacija nam nažalost ne dopušta organizaciju kakvu bismo željeli, no aktivnosti koje ćemo provesti taj dan odobrene su od strane Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske i kao takve će biti u skladu sa svim epidemiološkim mjerama“ rekao je zamjenik Pavliček te pozvao sve sugrađane na savjesno ponašanje.

Tako će Dan grada Vukovara započeti odavanjem počasti na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata, a Vukovarce će probuditi skladba Johanna Straussa Na lijepom plavom Dunavu. Delegacija Grada Vukovara odati će počast poginulim, nestalim, ubijenim i umrlim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata nakon čega će uslijediti svečano euharistijsko slavlje u crkvi sv. Filipa i Jakova. Dan će i završiti taktovima skladbe Na lijepom plavom Dunavu sa izletničkog broda Vukovar Waterbus Magenta1. Ukoliko to vremenske prilike dopuste, održat će se i 3. Festival nematerijalne kulturne baštine, turističkih manifestacija, atrakcija i destinacija „SVI zaJEDNO HRVATSKO NAJ“, prema preporučenim epidemiološkim mjerama, u suorganizaciji Grada Vukovara, Turističke zajednice grada Vukovara i Organizatora bez granica koji će upriličiti razne aktivnosti na tri lokacije u gradu – Otoku športova, perivoju Dvorca Eltz te u parku kod fontane „Augustinčićev dječak“, a vukovarskoj publici će se u večernjim satima predstaviti folklorni ansambl LADO.

Direktorica Turističke zajednica grada Vukovara Marina Sekulić istaknula je izniman potencijal festivala „SVI zaJEDNO HRVATSKO NAJ“. „Riječ je o manifestaciji koja je kroz 2 godine održavanja u naš grad privukla veliki broj posjetitelja i sudionika festivala te sa sobom donijela izuzetno lijepu i pozitivnu atmosferu. Festival je prepoznat na nacionalnoj razini, a vrlo je dobro prihvaćen i među lokalnim stanovništvom što je u konačnici bitno za svaki projekt i manifestaciju“ zaključila je direktorica Sekulić.

„Program festivala koji se održava 3. puta u našem gradu trajati će u periodu od 10 do 20 sati na 3 lokacije u gradu uz razne aktivnosti za djecu te bogat sadržaj prilagođen svim epidemiološkim mjerama“ dodao je pročelnik Kobašević.

 

Foto: Marko Balaži