Gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava danas je obišao gradsku četvrt Olajnica gdje su na polupodzemnim spremnicima za otpad nalijepljene eko poruke najmlađih Vukovaraca.

Naime, riječ je o projektu „Veliki svijete eko-poruke šalje ti dijete“ u kojem su sudjelovali Dječji vrtić Vukovar I i Dječji vrtić Vukovar II na način da su svojim crtežima uputili eko-poruke svijetu i odraslima.

Iz mnoštva dječjih radova odabrano je 6 uzoraka/crteža s eko-porukama koji će u formi naljepnica biti postavljene na sva 92 polupodzemna spremnika u gradu. Ukupna vrijednost projekta je 10.925,00 kuna s PDV-om.

 „Suradnja Grada Vukovara i Dječjih vrtića Vukovar I i II rezultirala je projektom „Veliki svijete eko-poruke šalje ti dijete“ koji za cilj ima probuditi i razviti svijest o očuvanju prirode. Svoje crteže i simbolične poruke najmlađi Vukovarci posvetili su ekologiji, a svima nama poručili da je važno brinuti o našem planetu. Postavljanjem njihovih važnih poruka na sve polupodzemne kontejnere za otpad u gradu naglašavamo važnost očuvanja prirode i budimo svijest svih građana da brinu o svome gradu i okolišu.“, rekao je ovom prilikom gradonačelnik Penava te dodao kako vukovarski vrtići i škole svakodnevno veliku pažnju pridaju temi ekologije, što i dokazuje činjenica da neki od njih imaju statuse eko vrtića i škola.

Ravnateljica Dječjeg vrtića Vukovar I, Mirjana Kulić istaknula je kako vukovarski mališani brojnim projektima svakodnevno uče o ekologiji, očuvanju okoliša i zdravlju. „Naši najmlađi osmislili su i eko vrećice kojima pokazuju važnost brige za okoliš, a za Dan grada Vukovara su svojim velikim sugrađanima dijelili sadnice iz svog vrta i na taj način širili svijest o ekologiji“., dodala je ravnateljica Kulić.

Djeca polaznici vrtića, ali i učenici osnovnih škola imaju razvijenu ekološku svijest te svojim odgojnim programima posebnu pozornost posvećuju temi ekologije, očuvanja prirode, zdrave prehrane i slično. Tu se posebno može pohvaliti Dječji vrtić Vukovar I, koji ima i status eko-vrtića, a to je bio i jedan od najvažnijih razloga zbog kojeg je taj vrtić proglašen ukupno najboljim vrtićem u Republici Hrvatskoj. PO Leptirić u Borovu Naselju ima svoj eko vrt i plastenik u kojem djeca uzgajaju povrće, voće, začinsko bilje. Uz to djeca u vrtićima provode brojne druge projekte zahvaljujući kojima od najranije dobi uče o važnosti brige za prirodu i okoliš. Status eko-škole u Vukovaru ima i Gimnazija Vukovar te Osnovna škola Blage Zadre.