Dječjem vrtiću Vukovar I, Područnom objektu Leptirić koji je osvojio nagradu za najbolji vrtić u Hrvatskoj, a o čemu smo javnost već izvještavali, danas je i službeno uručena plaketa.

Riječ je o natječaju koji je proveo nezavisni portal Gradonačelnik.hr, a uz plaketu, polaznici su dobili i poklon paket didaktičke opreme koju je za njih pripremila tvrtka Baltazar didaktika d.o.o. koja je sponzor ovoga natječaja.

Ovom posebnom događaju za polaznike vrtića nazočio je i gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava sa suradnicima, a ravnateljici DV I Mirjani Kulić plaketu je uručio koordinator projekta Gradonačelnik.hr i direktor tvrtke Ciudad d.o.o. Vjeran Stilinović.

Ravnateljica Kulić je ovom prigodom rekla kako je odnijeti titulu najboljeg vrtića u Hrvatskoj izuzetna čast i kruna svakodnevnog i predanog rada svih odgojitelja. „Djecu smo od jasličke do starije skupine učili što sve moraju napraviti kako bi sačuvali planet Zemlju te vjerujem da smo u tome uspjeli“, rekla je ravnateljica Mirjana Kulić koja je zahvalila portalu Gradonačelnik.hr i tvrtki Baltazar didaktika na dodijeljenoj plaketi i uručenim poklonima za mališane.

O samom natječaju više je rekao Stilinović koji je istaknuo kako je ovaj Područni objekt vukovarskog vrtića DV I za sve iduće natječaje ljestvicu postavio vrlo visoko. „Ovaj projekt smo pokrenuli kako bismo pronašli najbolje i pokazali zašto su upravo oni najbolji te kako bismo propagirali izvrsnost“, rekao je direktor tvrtke Ciudad d.o.o. Vjeran Stilinović te dodao kako iz toga drugi mogu naučiti i pokrenuti slične projekte u svojoj sredini.  „U izboru najboljega su nam pomogli partneri iz Ministarstva znanosti i obrazovanja te iz Agencije za znanost i obrazovanje čiji su stručnjaci bili u žiriju“, pojasnio je Stilinović.

Za titulu najboljeg vrtića natjecalo se 38 vrtića. Nakon pomne analize i usporedbe pristiglih prijava, po ocjenama i bodovima žirija najbolji vrtić u Hrvatskoj je DV Vukovar I, Područni objekt Leptirić, iz Vukovara koji je žiri osvojio nizom nadstandarda – od zdrave prehrane, ekološke osviještenosti pa do suradnje sa zajednicom zbog koje su osvojili i Nagradu za doprinos društvenom razvoju kroz provedbu volonterskih akcija.

U sklopu objekta imaju ekovrt i plastenik u kojima se uzgaja povrće, voće i začinsko bilje, a većinu uzgojenog povrća koriste u prehrani bez termičke obrade kao svježe i sirove dodatke. Kroz projekt SLAGALICA izgradili su plastenik u kojemu uzgajaju cvijeće, začine, povrće, uredili su napuštene cvjetnjake u naselju i tako poslali i poruku sugrađanima koji su počeli uređivati napuštene zelene površine ispred svojih zgrada.

Što se tiče dodatnih programa i aktivnosti za djecu, mališani u DV Leptirić mogu pohađati sportsku igraonicu u sportskoj dvorani koja je veličine školskih sportskih dvorana, potom englesku igraonicu i balet, a od dodatnih besplatnih programa imaju vjersku igraonicu, eksperimentalnu eko grupu te igraonicu za potencijalno darovitu djecu.

Gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava rekao je kako ovakvo priznanje daje veliku čast. „Biti najbolji u Hrvatskoj je doista velika stvar te prije svega čestitam ravnateljici, odgojiteljicama, polaznicima ovog vrtića i njihovim roditeljima koji su zaslužni za ovu nagradu“, rekao je gradonačelnik te dodao kako je lijepo biti primjer drugima i kako se ponosimo rezultatima koje postižemo. „Također se zahvaljujem i g. Stilinoviću na čiju je inicijativu došlo do ovakvog natjecanja“, zaključio je gradonačelnik Penava.

Dječji vrtić Vukovar djeluje na šest lokacija, imaju 26 odgojnih skupina i 600 upisane djece. Imaju stručni tim koji uključuje defektologa, logopeda, pedagoga i psihologa. Područni objekt Leptirić pohađa  156 djece, u njemu je zaposleno 14 odgajatelja u 7 vrtićkih skupina.