Kategorija: Upravni odjel za gospodarstvo

 

Luka Vukovar jedina je luka u Republici Hrvatskoj smještena na desnoj obali rijeke Dunav, prometnoj žili kucavici Europe.

Najveća je to luka na unutarnjim vodama koja ima privilegiju dostupnosti plovidbe svih 365 dana u godini. S vremenom, Luka Vukovar izrasla je u jednu od većih srednjeeuropskih luka, a njezina misija je učinkovito obavljanje lučkih prekrcajnih i skladišnih operacija nad robom za razne poslovne subjekte iz Hrvatske i inozemstva.
Nedvojbeno, Luka Vukovar predstavlja generator gospodarskog razvoja istočne Hrvatske, a posljednje godine bilježi znatna povećanja u prometu i pretovaru roba.

S ciljem predstavljanja zapaženih rezultata u radu Luke Vukovar, održana je konferencija za medije kojoj su nazočili zamjenik župana Vukovarsko-srijemske županije Damir Barna, gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava sa suradnicima, direktor Luke Vukovar Marijan Kuprešak te ravnatelj Lučke uprave Vukovar Alen Jakumetović.

Ravnatelj Lučke uprave Vukovar Alen Jakumetović istaknuo je kako je Lučka uprava Vukovar zadužena za razvoj Luke i pristaništa u Vukovar, praćenje rada Luka, a najvažniji koncesionar lučkog područja, od ukupno 4, je upravo Luka Vukovar, jedina luka na Dunavu. „Ostvareni promet u 2018. godini bilježi iznos od 418.000 tona na lučkom području sva 4 koncesionara, što je 50% ukupnog pretovara na razini kompletne unutarnje plovidbe. Po pitanju pristaništa jasno je da se broj kruzera koji pristaju u grad Vukovar svake godine povećava. 2018. godine bilježimo rekordno 231 uplovljavanje (povećanje od 12,68%), što je dovelo i do rekordnog broja putnika – 31.972 (17,71% više nego 2017.godine)" navodi Jakumetović.

Direktor Luke Vukovar Marijan Kuprešak stavlja naglasak na Luku kao najveće luke na unutarnjim vodama. „Luka Vukovar nalazi se na sjecištu nekoliko važnih i hrvatskih, ali i europskih koridora, a sama Luka Vukovar nalazi se na paneuropskom prometnom koridoru VII, ima oznaku V.C. plovnosti i plovna je 365 dana u godini. U 2018. godini Luka je ostvarila pretovar od 342.000 tona što je povećanje za 37,4% u odnosu na isto razbolje 2017. godine" ističe Kuprešak te pridaje važnost novim vrstama tereta (blok, šećer i teška soda) kao čimbenike značajnog utjecaja na ostvarene rezultate.

„U prva četiri mjeseca 2019. godine pretovareno je 128.446 tona tereta, što je porast od gotovo 101% u odnosu na isto razbolje 2018. Po pitanju investicijskog održavanje, dizalice su u dobroj formi, a svake godine ulažemo oko milijun kuna za tu namjenu. Radimo i na projekti Smart Port – Pametna luka gdje bi došlo do poboljšanja elektromehanizacije te time povećali njene standarde i prilagodljivost vremenu" rekao je Kuprešak te dodao kako Luka Vukovar broji 70 zaposlenih, no povećanjem prometa i aktivnosti u budućem razdoblju zasigurno da će se pojaviti i potrebe novog zapošljavanja.

Gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava naglasak stavlja na činjenicu kako u Republici Hrvatskoj u izrazitoj mjeri nedostaje svijest da je ona podunavska zemlja. „Nažalost, za razliku od naših susjeda, ovako važna činjenica je izgubljena iz vida te ovakav povlašteni položaj kao država nismo znali iskoristiti u dovoljnoj mjeri. Dakako, drago mi je da ovako izuzetno dobrih rezultatima dolazimo u situaciju da ovu našu stratešku prednost možemo ponosno izložiti kao jedan od smjerova gospodarskog oporavka Slavonije" zaključio je Penava.