Kategorija: Upravni odjel za gospodarstvo

 

Grad Vukovar i ove je godine osigurao čak 800.000 kuna proračunskih sredstava za bespovratne potpore u poljoprivredi.

„S ovim mjerama smo počeli prije šest godina i tada je na raspolaganju poljoprivrednicima bilo 500.000 kuna. Prateći interes poljoprivrednika podigli smo sredstva namijenjena poticajima poljoprivrednika s područja grada Vukovara na 800.000 kuna. Ono što je važno istaknuti je da se iskorištenost sredstava povećavala iz godine u godinu. U početku je iskorištenost bila manja od 10%, no sada se sredstva iskorištavaju u potpunosti. Prošle godine smo čak i povećali prvotno namijenjena sredstva kako bismo ispunili sve zahtjeve tako da smo isplatili gotovo 947.000 kuna za potpore poljoprivrednicima. Upravo kroz ovakve mjere nastojimo pripomoći obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima, osobama koje stvaraju dodanu vrijednost i poljoprivredne proizvode po kojima je vukovarski kraj poznat te zadržavaju gospodarsku aktivnost zapošljavanjem sebe i članova svoje obitelji,“ rekao je zamjenik gradonačelnika Marijan Pavliček ističući kako su se kroz mjere sufinancirali troškovi nabavke mehanizacije, opreme, plastenika, staklenika, sadnica, košnica, navodnjavanja i slično.

„S obzirom da se iskoristivost sredstava povećava iz godine u godinu, vjerujem kako smo dobro osmislili mjere,“ zaključio je zamjenik Pavliček podsjećajući kako je Grad Vukovar inicirao i osnivanje dviju zadruga – Vukovarska vina i Vrhunsko vukovarsko – kako bi se i na takav način potaknula promocija vukovarskih poljoprivrednih proizvoda te izlazak na tržište.

„Uz ovih 800.000 kuna namijenjenih poljoprivrednicima, Grad Vukovar je za poduzetnike osigurao 3.500.000 kuna bespovratnih potpora. To je ukupno 4.300.000 kuna proračunskih sredstava direktno ubrizganih u vukovarsko gospodarstvo. Broj zaposlenih je i unatoč koronakrizi gotovo identičan onome od prošle godine te nam to ukazuje kako su ove mjere utjecale na zadržavanje gospodarske aktivnosti na visokoj razini,“ dodao je zamjenik gradonačelnika Pavliček.

Pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i međunarodnu suradnju Marijana Grubišić pozvala je poljoprivrednike da prilikom podnošenja zahtjeva obrate pažnju na nove mjere.

„Program je djelomično drugačiji u odnosu na prethodne godine jer smo ga morali uskladiti s drugim direktivama Europske unije pa tako ove godine imamo sedam mjera koje sadržavaju sve što i prošlih godina samo su drugačije koncipirane. Prve su tri mjere državne potpore te kod njih nije moguće refundirati troškove kako smo to do sada radili nego je potrebno pribaviti ponude za sve što se planira,“ objasnila je pročelnica Grubišić naglašavajući kako su ostale četiri mjere potpore male vrijednosti te da se u tome slučaju refundiraju troškovi od 1. siječnja 2019. godine.

Pročelnica Grubišić istaknula je kako je do sada maksimalni iznos sredstava po OPG-u iznosio 50.000 kuna, a ove su godine sredstva podignuta na 80.000 kuna po OPG-u te su time moguća planiranja značajnijih investicija.