Kategorija: Upravni odjel za gospodarstvo

Grad Vukovar je 27. svibnja 2022. godine raspisao Javni poziv za dodjelu bespovratnih potpora u poljoprivredi za 2022. godinu.

Sredstva u iznosu od milijun kuna je prošle godine u rekordnom roku povuklo 39 vukovarskih poljoprivrednika, a za ovu godinu osigurano je također 1.000.000 kuna.

Gradonačelnik Ivan Penava pozvao je sve poljoprivrednike s područja grada Vukovara da se, ukoliko to već nisu, prijave na objavljeni Javni poziv. „Program bespovratnih potpora u poljoprivredi provodimo već sedam godina za redom. Od 2015. godine kada smo uveli ovu mjeru po prvi puta, povučeno je tek 48 tisuća kuna, a prošle godine ostvarili smo maksimalnu iskorištenost sredstava u iznosu od milijun kuna. U suradnji s poljoprivrednicima napredujemo iz godine u godinu te ih pozivam da nastave vući sredstva istim tempom kao i prošle godine te da nam se obrate i upoznaju nas sa svojim zapažanjima, mogućnostima ili promjenama koje trebamo učiniti.“, rekao je gradonačelnik Penava te rekao kako je u posljednjih 7 godina u ovu namjenu utrošeno preko 6 milijuna kuna.

Pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo Kristina Bilić pojasnila je kako javni poziv sadrži 11 mjera kojima se sufinancira 50% prihvatljivih troškova povezanih s aktivnostima u primarnoj proizvodnji te sektoru prerade i stavljanja na tržište poljoprivrednih proizvoda. „Moguće je ostvariti potporu za potrebe nabave mehanizacije, plastenika, staklenika, sustava za navodnjavanje, zaštite od tuče, osiguranje stoke i objekata za stoku, za očuvanje pčelinjeg fonda, nabavu voćnih sadnica, edukaciju i stručno usavršavanje, ali između ostaloga i za pomoć u pripremi projekata što poljoprivrednicima može biti od izuzetne važnosti pri privlačenju bespovratnih sredstava.“, pojasnila je pročelnica Bilić.

Najveći iznos koji korisnik može ostvariti iznosi 50.000,00 kuna, a minimalan iznos prihvatljivih troškova potpore ne može biti manji od 1.000,00 kn. Bespovratnim potporama sufinanciraju se prihvatljivi troškovi nastali od 27. travnja 2021. (od dana zatvaranja Javnog poziva za 2021.godinu), a potpore je moguće ostvariti i temeljem ponuda.

Javni poziv je otvoren do 15. prosinca 2022. godine ili do iskorištenja osiguranih proračunskih sredstava.

Javni poziv i obrasci za podnošenje zahtjeva dostupan je, osim na službenoj stranici Grada Vukovara, i u gradskom Upravnom odjelu za gospodarstvo, Dr. Franje Tuđmana 1, Vukovar (1. kat, ured 5).