Kategorija: Upravni odjel za komunalno gospodarstvo i graditeljstvo

 

U prostorima Gradskog muzeja Vukovar danas je upriličeno svečano potpisivanje ugovor za projekt „Nadogradnja i elektrifikacije postojeće željezničke pruge M601 Vinkovi-Vukovar“ čime započinju radovi na dionici pruge od Vinkovaca do Vukovara. Ugovor su potpisali predstavnici HŽ Infrastrukture i izvođača radova.

Riječ je o projektu nadogradnje, modernizacije i elektrifikacije pruge Vinkovci-Vukovar duljine 18,7 kilometara, a cilj je povećanje opsega željezničkoga teretnog prijevoza i prekrcaja robe u Luci Vukovar te bolja povezanost željezničkog putničkog prometa Vukovarsko-srijemske županije s glavnim prometnim koridorima. Modernizacijom će se pruga Vinkovci- Vukovar unaprijediti za voznu brzinu vlakova do 120 km/h čime će se vrijeme putovanja u odnosu na sadašnje skratiti za pola.

Događaju je nazočio i gradonačelnik Vukovara Ivan Penava koji je obrativši se svim prisutnima istaknuo važnost projekta za grad Vukovar i Luku Vukovar. „Nakon perioda izostanka ulaganja u željezničku infrastrukturu, sada i na samom istoku u tom pogledu idemo prema naprijed. Pruga je to koja povezuje dva najveća grada u Vukovarsko- srijemskoj županiji, a za Vukovar to znači značajan iskorak prema naprijed, prvenstveno u gospodarskom smislu“ rekao je Penava.

„Željeznički kolosijek u gradu Vukovaru je u funkciji gospodarstva izravno povezan s najvećom hrvatskom lukom na unutarnjim vodama, stoga nam je moderna željeznička infrastruktura prijeko potrebna kako bi poslovanje Luke Vukovar učinili još učinkovitijim i rentabilnijim“ zaključio je Penava te dodao kako se uspješnost Luke Vukovar nastavlja i u 2019. godini.

Naime, nakon što je Luka u 2018. godini ostvarila pretovar od 342.000 tone, što je povećanje za 37,4% u odnosu na 2017. godinu, krajem 2019. godine, Luka Vukovar ostvario 20% veće prihode u odnosu na 2018. godinu. Prekrcaj tereta u tonama je 11% veći u odnosu na isto razbolje prethodne godine, a Luka je u konačnici ostvarila 81% ukupno planiranih prihoda za 2019. godinu.

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković kazao je kako je ministarstvo koncentrirano na obnovu željezničke infrastrukture. „Ovaj projekt ima veliki značaj za Luku Vukovar i povezivanje Vinkovaca i Vukovara u putničkom prijevozu, a vjerujem kako će doprinijeti i razvoju cijele županije“ kazao je Butković te dodao kako je za projekt osigurano 85% bespovratnih sredstava Europske unije, a ukupna vrijednost projekta 516,3 milijuna kuna.  

„Projekt obuhvaća modernizaciju i elektrifikaciju cijele dionice i rekonstrukciju svih objekata na toj dionici. Modernizirat ćemo cestovne prijelaze, jedan most ćemo zamijeniti novim, a radovi će trajati 24 mjeseca. Okončanjem projekta ćemo dobiti brže i sigurnije prometovanje, poboljšanje rada Luke Vukovar te skratiti vrijeme putovanja za do 50% posto puno“ kazao je Ivan Kršić, predsjednik Uprave HŽ Infrastrukture.

Gabrijel Šokčević, zamjenik gradonačelnika grada Vinkovaca istaknuo je važnost unaprjeđenja pruge za povezanost Vinkovaca i Vukovara i cjelokupni gospodarski razvoj županije.

Projekt sufinancira Europska unija putem Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020. iz Kohezijskog fonda.