Kategorija: Ured gradonačelnika

Gradonačelnik grada Vukovara Ivan Penava na konferenciji za medije upoznao je javnost s inicijativom koju su prije 30 godina pokrenuli dobitnici Nobelovih nagrada.

Naime, u razdoblju od jeseni 1991. godine do veljače 1992., 127 dobitnika Nobelove nagrade iz svih krajeva svijeta potpisalo je apel za mir u Hrvatskoj kojim su dignuli glas protiv rata, ubijanja nevinih civila te zaustavljanja Jugoslavenske narodne armije u neobuzadnom uništenju.

„Želimo podsjetiti na izrazito značajan događaj koji se dogodio prije 30 godina, a s kojim nažalost, hrvatska javnost nije dovoljno upoznata. Riječ je o jedinstvenoj akciji u kojoj je 127 nobelovaca prije točno 30 godina potpisalo apel za mir u Hrvatskoj, a protiv velikosrpske agresije, režima Slobodana Miloševića i napada Jugoslavenske narodne armije na Hrvatsku. Nikada prije i nikada poslije u povijesti se nije dogodio takav masovan događaj s potpisima 127 najvećih svjetskih umova koji su svojim radovima promijenili svijet. Ovim činom nesebično su stali u obranu ljudskih vrijednosti i na to bi Hrvatska trebala biti izuzetno ponosna.“, rekao je u uvodnom dijelu Penava.

U nastavku, gradonačelnik Penava istaknuo je neke od potpisnika apela.

„Iako nije zahvalno bilo koga isticati od ovih vrhunskih svjetskih znanstvenika, ipak ću istaknuti nekoliko imena. Prvo je ime Willya Brandta, svojevremenog kancelara Njemačke koji je prilikom posjeta Varšavi kleknuo ispred spomenika žrtvama Holokausta, odnosno Varšavskog gheta i time pokazao čin dubokog pokajanja i istinskog kajanja za sve ono što je Njemačka tijekom totalitarnog, nacističkog hitlerovskog režima učinila svijetu, ali i Poljskoj i Varšavi. Nažalost, ništa tome slično nikada nismo vidjeli od strane Republike Srbije niti aktualne ili prijašnje vlasti, niti je itko u prošlosti pronašao dovoljno hrabrosti i čestitosti iskreno se pokajati za grozote koje su učinjene u Republici Hrvatskoj.“, pojasnio je Penava te dodao kako je inicijativu pokrenuo dvostruki nobelovac, Linus Pauling, ali i da su apel potpisala zaista velika imena poput Dalai Lame.

„Ono što je Willy Brandt svojim potpisom na ovaj apel poručio svima nama, kao čovjek svjestan teških zločina i ožiljaka koje svaki rat nosi, je poziv na hitno zaustavljanje masakra u Hrvatskoj, koje je, kako i piše u inicijativi, vodilo ka istrebljenju hrvatskog naroda.

Kako nadalje pojašnjava gradonačelnik Penava, od ukupno 127 potpisnika utvrđeno je kako su njih 33 danas živi te će im Grad Vukovar u znak zahvalnosti za ono što su napravili uputiti poziv u povodu dana grada.

Naposljetku, Penava ističe i kako će u namjeri spašavanja inicijative od zaborava te trajnog održavanja sjećanja na veliku nepravdu koja se hrvatskome narodu događala tijekom borbe za neovisnost, Gradskome vijeću Grada Vukovara predložiti imenovanje trga ili aleje nobelovaca. „Prostor ćemo idejno osmisliti na način koji će sačuvati trajnu uspomenu na ovaj veličanstveni događaj gdje se hrvatski narod u svojoj povijesti suočio s ogromnom nepravdom, ali i gdje zahvaljujući vlastitim snagama, pobjedničkoj hrvatskoj vojsci te uz pomoć ovakvih prijatelja, odnio odlučnu pobjedu i uspostavio slobodnu i neovisnu državu.“, zaključio je Penava.