Kategorija: Tajništvo

Održana je 35. sjednica Gradskog vijeća Grada Vukovara. Dnevni je red sadržavao 19. točaka, a Sjednici je prethodio aktualni sat gradonačelnika na kojemu su gradski vijećnici postavljali pitanja.
Predsjednika Gradskoga vijeća Grada Vukovara Igora Gavrića (HDZ) zanimalo je postoji li mogućnost uvođenja linije gradskog prijevoza oko 22 sata, budući da u Gospodarskoj zoni djeluju tvrtke koje imaju treću smjenu te je radnicima potreban prijevoz. Zamjenik gradonačelnika Marijan Pavliček odgovorio je kako će Grad Vukovar izaći u susret radnicima te uputiti dopis Čazmatransu. Također, predsjednik Gavrić apelirao je na asfaltiranje spoja ulica Nove i Vlahe Bukovca kako bi župljani župe Kraljice mučenika mogli doći do crkve. Pročelnik Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo, graditeljstvo i zaštitu okoliša Goran Martinović, odgovorio je kako će nastojati riješiti taj problem.
Vijećnica Biljana Gaća (SDP) upozorila je kako Grad Vukovar svojim Javnim pozivom udrugama iz područja kulture krši odredbe Zakona o financiranju javnih potreba u kulturi koji nalaže sveobuhvatno financiranje djelatnosti u kulturi koje se odnosi na sve udruge, institucije i ustanove koje provode kulturne djelatnosti. Sredstva moraju biti dostupna svima po jednakim kriterijima. Zamjenik gradonačelnika Marijan Pavliček uzvratio je vijećnici zna li koliko je taj zakon dugo vremena na snazi podsjećajući kako im spomenuti problem nije smetao u vrijeme dok su oni obnašali gradsku vlast. Marina Sekulić, pročelnica Upravnog odjela za kulturu i turizam objasnila je kako je zakonska dužnost Grada Vukovara raspisati programe financiranja javnih potreba u kulturi sukladno potrebama i postignutom stupnju razvoja kulture na području grada Vukovara. Grad Vukovar je poštujući uredbu o financiranju udruga raspisao javni poziv za financiranje programa u kulturi i tehničkoj kulturu na području Vukovara. Isto tako kroz svoj Proračun i redovni program financiranja, financira rad tri ustanove u kulturi na području grada kojima je Grad osnivač. Kroz ostale proračunske stavke postoji mogućnost financiranja izvanrednih akcija i manifestacija drugih ustanova, ne isključivo udruga, ukoliko Kulturno vijeće Grada Vukovara procjeni da je neka manifestacija ili akcija u skladu s potrebama grada Vukovara. Na tragu toga je i odlična suradnja s Državnim arhivom čiju je manifestaciju 3. međunarodni kongres ICARUS koji se nedavno održao u Vukovaru financirao Grad Vukovar. Osim toga, iz Proračuna Grada Vukovara i putem Fonda za obnovu i razvoj grada Vukovara financirana je i izgradnja zgrade Državnog arhiva u Vukovaru vrijedna 7 milijuna kuna.
Vijećnica Gaća je postavila je i još jedno pitanje u ime Kluba vijećnika SDP-a. Pitanje se odnosilo na 9. članak 17. točke dnevnom redu sjednice - Odluku o davanju na privremeno ili povremeno korištenje prostora u objektima u vlasništvu Grada Vukovara. U članak 9. predlaže se korištenje prostora gradske vijećnice naplaćivati 100 kuna po satu udrugama i svim zainteresiranima. Gaća drži kako bi se prostor gradske uprave, posebice gradske vijećnice, u kojoj se nalaze predstavnici građana, trebao otvoriti javnosti na korištenje, a ne naplaćivati. Upitala je postoje li političke stranke na gradskoj razini koje za nula kuna koriste gradske prostorije. Zamjenik gradonačelnika Pavliček odgovorio je kako niti jedna politička stranka ne koristi stranačke prostorije za nula kuna.
Vijećnika Gorana Bošnjaka (SDP) zanimalo je na što se to konkretno odnosi povećanje od 2,5 milijuna kuna za plaće u rebalansu Proračuna. Pročelnica Upravnog odjela za financije i nabavu Vlasta Šibalić odgovorila je kako se ta stavka u Proračunu odnosi na plaće djelatnicima Javne ustanove za upravljanje sportskim objektima grada Vukovara Sportski objekti Vukovar.
Vijećnik Zoran Konjević (SDP) upitao je postoje li u intervencijskom planu projekti u pripremi ili u realizaciji koji će doprinijeti održivosti grada, Gradske uprave, institucija i tvrtki te koji će upotpunjavati prihode, a ne rashode. Pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i međunarodnu suradnju Josip Ivančić je objasnio kako je u tijeku prijava novog projekta iz natječaja koji služi za poticanje razvoja poduzetničke infrastrukture, a vrijedan je 30 milijuna kuna. Riječ je o izgradnji tehnološkog centra u prostoru Gospodarske zone. Također je objasnio kako se prijavljuju projekti za redovite natječaje koji su dostupnim svim jedinicama lokalne samouprave u Republici Hrvatskoj, a intervencijski plan je namijenjen isključivo za financiranje onih projekata za koje ne postoje paralelni natječaji koji se objavljuje za cijelu Hrvatsku.
Vijećnica Mirjana Semenić-Rutko (BM365) osvrnula se na potencijalnu sanaciju Hostela Zagreb kako bi se taj objekt stavio u funkciju. Predsjednik Gradskoga vijeća Igor Gavrić odgovorio je kako je bio na sastanku u resornom ministarstvu te su tražili da se zgrada ponovno vrati Ministarstvu državne imovine, a potom će Grad Vukovar tražiti da im se zgrada da na upravljanje.
Vijećnika Tomislava Šotu (HDZ) zanimala je točnost informacije da su sadašnja Vlada i Gradska uprava u dogovoru oko početka izgradnje gradske obilaznice. Zamjenik gradonačelnika Pavliček odgovorio je kako je u plan javne nabave Hrvatskih cesta za 2017. godinu je stavljena izgradnja prve dionice obilaznice od čvora Bršadin do čvora Lužac.
Predsjednik Kluba vijećnika SDSS-a Dejan Drakulić ukazao je na problem parkirališnih mjesta ispred trgovačkog centra u središtu grada. Rekao je da su građani koji tamo parkiraju svoje vozilo primorani prelaziti preko zelene površine, a preko koje je postavljena žica kako bi građani bili spriječeni hodati po istoj. Smatra kako navedena parkirališna mjesta projektom njihove izgradnje nisu dobro provedena. Pročelnik Martinović se složio s vijećnikom te će razmotriti na koji način riješiti ovaj problem.
Ispred Kluba vijećnika Drakulić je istaknuo problematiku vezanu uz pitanje prebivališta građana koji bivaju odjavljeni s prebivališta ukoliko ih policija ne zatekne na mjestu prebivališta tri dana. Gradonačelnik Penava je odgovorio kako ima informacije vezane uz ovu problematiku. Smatra da je pred policijom težak posao jer je to njihova dužnost, ali nada se kako će se naći bolji model po kojemu bi policija mogla utvrditi nečije prebivalište.
Vijećnik Nebojša Vidović (SDSS) upitao je može li se povećati postotak zapošljavanja pripadnika nacionalnih manjina. Zamjenik gradonačelnika Pavliček odgovorio je kako se pripadnici nacionalnih manjina ne pozivaju na njihovo pravo koje im jamči Zakon o pravima nacionalnih manjina, a to je prednost prilikom zapošljavanja, ali samo u onom slučaju kada kandidati imaju jednaki broj bodova.
Vijećnik Srđan Kolar (SDSS) ponovio je ranije pitanje s prošlih sjednica, a tiče se dijela Ulice Vile Velebita koja u jednom svom dijelu nije asfaltirana zbog problema s česticama i vlasništvom. Kako kaže u blizini se nalazi pravoslavna crkva pa vjernicima predstavlja problem doći do crkve posebice za vrijeme lošeg vremena. Zanimalo ga je je li Grad uspio iznaći neka rješenja. Gradonačelnik Penava mu je odgovorio kako su mu se građani obraćali s tim problemom te da je uprava tvrtke Borovo kontaktirana no da aktualna uprava, postavljena u vrijeme bivše vlasti, apsolutno nema sluha za Vukovar potrebe njegovih građana. Komentirao je i to kako je komunikacija s aktualnim direktorom Borova i menadžmentom te tvrtke koji je orijentiran isključivo prema Zagrebu potpuno nemoguća. Zamolio je da Vlada RH riješi agoniju tvrtke Borovo, a kao jedino rješenje vidi da se na čelo tvrtke postavi Vukovarce kojima će biti stalo do svojih sugrađana.
Mirjana Oreščanin (SDSS) pitala je koliko će Grad Vukovar koštati održavanje Sinjske alke u Vukovaru, a s druge strane koliko će Grad Vukovar uprihodovati. Gradonačelnik Penava odgovorio je kako je procjena troškova održavanja Sinjske alke u Vukovaru je od milijun do dva milijuna kuna, no da će se rashodovna strana olakšati sudjelovanjem velikog broja sponzora. Procjenama policije ukazuju kako se toga dana u Vukovaru može očekivati oko 20.000 ljudi, tako da će ugostitelji, obrtnici, vlasnici hotela i smještajnih kapaciteta imati dobiti.
Vijećnik Nebojša Bajić (SNS) referirao se posjetu, kako je rekao izaslanstva "samozvane" Republike Kosovo, tvrdeći pri tome kako je cijeloj svjetskoj javnost poznato da je ta "samozvana" Republika Kosovo poznata po trgovini drogom, ljudskim organima, uništavanju vjekovnih bogomolja i svetinja. Zanimao ga je kontekst u kojem je to izaslanstvo bilo u našem gradu i kakvu korist grad može imati od toga. Gradonačelnik Penava je odgovorio kako je riječ o izaslanstvu države, koju je Hrvatska službeno i formalno priznala, samim time ne postoji ništa sporno u njihovoj posjeti Vukovaru. Posjeta delegacije Republike Kosova prvenstveno je bila u Vukovaru kako bi odala počast svojim žrtvama u Domovinskom ratu.
Vijećnika Alena Jakumetovića (HDZ) zanimao je broj pristiglih zahtjeva za poticajne mjere u poduzetništvu te hoće li se one povećavati u odnosu na prošlu godinu. Gradonačelnik je odgovorio kako je na tu temu već održana konferencija za medije te kako je riječ o 17 mjera od kojih su tri mjere nove, a njihova je vrijednost 3 milijuna kuna te se financiraju iz Proračuna grada Vukovara. Dodatna su 3 milijuna kuna osigurana su iz Fonda za obnovu i razvoj grada Vukovara. Uz ove mjere, Grad Vukovar poduzetnicima nudi još i čitavi niz drugih pogodnosti. U prvih 20 dana pristigao je 61 zahtjev od strane poduzetnika, za razliku od prošle godine kada ih je u prvih 20 dana bilo samo sedam, što dokazuje da su poduzetnici prepoznali i dobro prihvatili ove mjere.
Vijećnik Krešimir Raguž (HDZ) komentirao je kako Aeroklub Borovo postoji više od 80 godina, a svojim aktivnostima je prepoznat kod Vukovaraca. Uz brojne aktivnosti ovoga aerokluba, pistu koriste i avioni za tretiranje komaraca na području Vukovara. Pista je u vlasništvu tvrtke Borovo, ugovor o najmu piste je istekao, a sadašnja uprava pistu ne želi dati na korištenje Aeroklubu Borovo. Zanimalo ga je može li Grad Vukovar nešto učiniti kako bi se pomoglo Aeroklubu Borovo. Gradonačelnik Penava je rekao kako su se s ovom problemom susreli i prošle godine. Iako ovaj Aeroklub ima povijesno značenje još od vremena Jana Bate, iako ima veliku ulogu u civilnoj zaštiti kada je riječ o tretiranju komaraca, ali jednako tako riječ je i o klubu koji provodi čitavi niz aktivnosti, uprava Tvrtke Borovo se oglušila na sve upite i apele.
Vijećnik Darko Buljan (SDP) je upitao gradonačelnika Penavu postoji li i jedan natječaj za vrijeme njegova mandata, a da se unaprijed nije znalo tko će biti primljen. Penava je odgovorio kako ne postoji niti jedan natječaj u kojemu se unaprijed znalo tko će biti primljen te da je svaka insinuacija nanošenje štete ugledu osoba koje su dobile posao. Primljeni su isključivo kandidati koji su se na testiranjima pokazali najbolji te će imati priliku opravdati ukazano povjerenje svojim radom.
Nakon aktualnog sata vijećnici su raspravili o Izvješću o radu gradonačelnika. Jednoglasno ili s tek po jednim suzdržanim glasom usvojena su financijska izvješća Javne ustanove u kulturi Hrvatski dom Vukovar, Gradskoga muzeja, Gradske knjižnice, Javne vatrogasne postrojbe i oba Dječja vrtića.
Prihvaćena su i izvješća o izvršenju programa gradnje i održavanja komunalnih objekata te održavanja komunalne infrastrukture.
Usvojen je i plan rada te financijski program Javne ustanove za upravljanje sportskim objektima. Većinom je glasova usvojen i rebalans Proračuna Grada Vukovara.
Vijećnici su odlučili i po kojim će se uvjetima iznajmljivati objekti u gradskome vlasništvu te kakvi će biti lokalni porezi.
Posebno je zanimljiva bila rasprava o dodjeli javnih priznanja Grada Vukovara za 2017. godinu. Medalju Grada Vukovara dobit će Ivana Mujkić za vođenje Mažoretkinja Grada Vukovara, a plaketu Udruga tjelesnih ivalida "TOMS" Trogir, odlučili su većinom glasova gradski vijećnici u Vukovaru.
Prijedlog da Andrija Hebrang postane počasni građanin nije usvojen jer je dobio 9 glasova vladajućih, 9 je bilo protiv i jedan suzdržan.
Nije usvojen ni prijedlog SDSS-a da medalju dobije Živojin Vučetić za zasluge u razvoju sporta jer je dobio 9 glasova oporbe dok je 9 vijećnika vladajućih bilo protiv te jedan suzdržan.
Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskoga rata Grada Vukovara također neće dobiti plaketu. Podržalo ju je 9 vijećnika vladajućih, 7 oporbenih bilo je protiv, a troje suzdržanih. Priznanja će biti uručena na posebnoj svečanosti povodom Dana grada. 3. svibnja.