Kategorija: Sjednice gradskog vijeća

Održana je 34. sjednica Gradskog vijeća Grada Vukovara te je započela aktualnim satom gradonačelnika.
Gradonačelnik Penava ispričao se zbog odsutnosti na sjednici jer je bio pozvan prisustvovati sastanku s predsjednikom Vlade Republike Hrvatske. Na pitanja vijećnika odgovarao je zamjenik gradonačelnika Marijan Pavliček. Pitanje je postavilo dvanaest vijećnika.
Vijećnika Roberta Rapana (HKS) zanimalo je trenutno stanje u Tehnostanu te je direktor Tehnostana Kristijan Lovrenščak izvijestio kako su prvi puta od 1998. godine računi Tehnostana podmireni te da tvrtka nema dugovanja za energente.
Vijećnik Nebojša Bajić (SNS) postavio je pitanje vezano za budućnost tržnoga centra nakon što se otvori nova vukovarska tržnica. Zamjenik gradonačelnika Marijan Pavliček objasnio je kako je na mjestu sadašnje tržnice planiran park s fontanom koji će uljepšati vizuru grada.
Vijećnica Mirjana Oreščanin (SDSS) raspitivala se o mogućnostima obnove staze u blizini Osnovne škole Siniše Glavaševića, a zamjenik gradonačelnika Marijan Pavliček najavio je kako službe provjeriti stanje na terenu te će se staza sanirati ukoliko ne postoje imovinsko-pravne zapreke.
Vijećnik Srđan Kolar (SDSS) istaknuo je kako je Vukovar postao veliko gradilište, no zanimalo ga je jesu li predviđena nova parkirališna mjesta koja nedostaju u centru grada. Zamjenik gradonačelnika Marijan Pavliček potvrdno mu je odgovorio navodeći nekoliko lokacija na kojima će se uskoro izgraditi nova parkirališna mjesta pa se tako može očekivati 85 mjesta kraj nove tržnice, 120 na Olajnici te 60-ak mjesta u Županijskoj ulici, no naglasio je kako se pri tome mora paziti i na vizualni identitet grada.
Vijećnik Nebojša Vidović (SDSS) pitao je o novim zapošljavanjima u gradskoj upravi i gradskim tvrtkama te postotku nacionalnih manjina pri tome postupku. Odgovor će dobiti pisanim putem.
Vijećnik Dejan Drakulić (SDSS) imao je dva pitanja od kojih je prvo bilo vezano za radove na obilaznici, točnije u Dugoj ulici, a drugo se odnosilo na neprimjereno mjesto kontejnera kraj ulaza u Pravoslavno groblje. Na prvo pitanje odgovor mu je ponudio zamjenik gradonačelnika Marijan Pavliček koji je potvrdio nezadovoljstvo radovima na obilaznici, no navedena je ulica u vlasništvu država te će doći na red za sanaciju nakon sanacije Priljeva. Direktor Komunalca Igor Štrangarević potvrdio je kako će kontejner biti premješten.
Vijećnik Darko Buljan (SDP) iznio je problematiku loših slivnika u Ulici Vijeća Europe, a zamjenik gradonačelnika je potvrdio kako će provjeriti informaciju s nadležnim odjelom.
Vijećnik Goran Bošnjak (SDP) pohvalio je inicijativu Grada Vukovara što se tiče dovođenja velikoga investitora kao što je Florian grupacija te potvrdio kako je privlačenje investitora situacija u kojoj se svi trebaju ujediniti, no upozorio je kako je prvotno trebalo provjeriti stanje količine sirovine pa tek onda izlaziti s informacijama. Zamjenik gradonačelnika Marijan Pavliček pojasnio je kako je riječ o vrlo ozbiljnome investitoru koji posluje u čak sedam država Europe te da se pregovori vode već godinu dana. Ministar Tolušić i predsjednik Vlade Plenković potvrdili su suradnju na ovome pitanju, no čeka se još realizacija jer sirovina je dostupna, ali odlazi u izvoz po niskim cijenama umjesto da iz Hrvatske izlazi kao gotov proizvod po višestruko višoj cijeni.
Vijećnik Nenad Bučko (HNS) raspitivao se o sanaciji Ulice Stanka Vraza koja još nije privedena kraju. Zamjenik gradonačelnika Pavliček objasnio je kako će ulica biti dovršena završetkom Projekta Vukovar.
Vijećnica Biljana Gaća (SDP) pohvalila je mjere poticanja gospodarstva, poljoprivrede i obrta, ali je iznijela podatke Zavoda za mirovinsko osiguranje prema kojima se ne vide nova zapošljavanja u Vukovaru te je upozorila na manji broj obrta u Vukovaru nego li prije tri godine. Zamjenik gradonačelnika objasnio je kako se mjerama poticanja gospodarstva bore protiv krize koja je pogodila cijelu državu, a posebno teško istočnu Slavoniju. Grad Vukovar izdvaja 3 milijuna kuna na poticaje u ovome sektoru, a podaci Hrvatskog zavoda za zapošljavanje govore o 15% smanjenoj nezaposlenosti u odnosu na nezaposlenost prije tri godine.
Vijećnik Zoran Konjević (SDP) zanimao se zašto se postotak zaposlenih nacionalnih manjina u Gradskoj upravi Grada Vukovara smanjio s 36% na 23%. Zamjenik gradonačelnika objasnio je kako se mali broj kandidata pozivao na svoje pravo prilikom natječaja, a da ne postoji nacin kojom bi se utvrdilo tko je nacionalna manjina ukoliko se kandidati sami ne pozovu na zakon.
Vijećnicu Mirjanu Semenić Rutko (MB 365-stranka rada i solidarnosti) zanimalo je hoće li doći do povećanja temeljnog kapitala tvrtke Komunalac. Direktor Igor Štrangarević objasnio je kako je temeljni kapital tvrtke kreiran još 1998. godine na osnovi groblja, opreme i bivših prostorija te da nije bilo ulaganja do prije tri godine te temeljni kapital ni nije povećavan. Unatrag tri godine došlo je do značajnih ulaganja, no ona su se mogla vidjeti tek 2016. godine te će se ove godine provesti revizija i usklađenje koje će dovesti do povećanja temeljnog kapitala. Najavio je još povećanja uslijed drastičnih ulaganja u tijeku sljedećih pet godina.
Uslijedilo je usvajanje točaka dnevnog reda.
Gradsko vijeće većinom glasova usvojilo je Strategiju za djecu koja obvezuje dječje vrtiće i druge ustanove da provode predviđene programe za djecu, a planom je predviđeno i utemeljenje Dječjega gradskog vijeća.
Vijećnici su jednoglasno usvojili Program mjera poticanja razvoja poduzetništva u Vukovaru koji ima 17 mjera. Za ove je mjere namijenjeno 3 milijuna kuna proračunskih sredstava.
Većinom glasova prihvaćen je prijedlog gradonačelnika Ivana Penava da Grad Vukovar daje plaketu najboljem polazniku Zapovjedno-stožerne škole Blage Zadre budući da će se promocija polaznika održati u Vukovaru.
Vijećnici su izmijenili Urbanistički plan uređenja Vučedola, Generalni urbanistički plan i Prostorni plan uređenje Grada Vukovara. Usvojena je analiza stanja sustava Civilne zaštite te donesen plan razvoja toga sustava. Većinom glasova usvojen je i Intervencijski plan Grada Vukovara.
Javna ustanova u kulturi Hrvatski dom Vukovar dobila je suglasnost na svoj statut.