Kategorija: Sjednice gradskog vijeća

Održana je 36. sjednica Gradskog vijeća Grada Vukovara. Dnevni je red sadržavao dvije točke, a Sjednici je prethodio aktualni sat gradonačelnika na kojemu su gradski vijećnici postavljali pitanja.
Vijećnicu Mirjanu Semenić Rutko (365) zanimalo je li gradsko vodstvo bilo upoznato s dugom koji Republika Hrvatska ima prema tvrtki Borovo. Zamjenik gradonačelnika Marijan Pavliček odgovorio je kako nisu bili upoznati te kako su u više navrata napominjali kako je komunikacija s upravom Borova bila izrazito loša. Također, izrazio je negodovanje zbog zatvaranja najstarije prodavaonice Borova u centru Borova naselja. Istaknuo je kako je potrebno da država povuče konkretne poteze, a dosadašnje mjere nazvao tek gašenjem požara.
Vijećnika Zorana Konjevića (SDP) zanimalo je postoje li novi upiti tvrtki za najam slobodnih hala i postoje li slobodne hale uopće. Pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i međunarodnu suradnju Josip Ivančić odgovorio je kako u BIC-u postoji još jedna slobodna hala od 160 m2 dok je sedam hala trenutno zakupljeno. Također, za tri hale postoji pismo namjere te se unutar sljedeća dva mjeseca očekuje potpisivanje ugovora o zakupu. Postoji još jedna hala, no ona za sada nema uporabnu dozvolu. Grad Vukovar aplicirao je s 31. prosincem 2016. godine na Javni poziv Ministarstva poduzetništva i obrta Razvoj poslovne infrastrukture u okviru kojega je predviđena izgradnja Tehnološkog centra Vukovar koji pretpostavlja nove proizvodne hale. Grad Vukovar ne raspolaže dovoljnim sredstvima kojima bi mogao samostalno financirati izgradnju proizvodnih hala te prema tome ovisi o dinamici raspisivanja državnih natječaja za financiranje. „Budući da imamo dosta upita investitora zainteresiranih za najam proizvodnih hala uveli smo mjeru poticanja poduzetništva kojom financiramo zakup privatnih hala te na takav način nastojimo izaći u susret poduzetnicima," objasnio je pročelnik Ivančić.
Vijećnica Biljana Gaća (SDP) izrazila je kritiku zbog prebacivanja odgovornosti za ulice razrovane Projektom Vukovar te upitala zaslužuju li to građani Vukovara, no gradonačelnik Ivan Penava je odgovorio kako je pitanje nerazumljivo.
Vijećnik Goran Bošnjak (SDP) ponovio je pitanje vezano za sustav grijanja nove tržnice i Plivališta Vukovar. Podsjetio je kako je na jednoj od prošlih sjednica Gradskog vijeća direktor Tehnostana Kristijan Lovrenščak tvrdio kako će priključivanje nove gradske tržnice i gradskih bazena na njihov sustav grijanja značajno smanjiti cijenu grijanja svim građanima Vukovara kojima Tehnostan distribuira toplinsku energiju. Gradonačelnik Penava zaključio je kako nije riječ o činjenicama te zatražio pojašnjenje od direktora Tehnostana koji je objasnio kako bi vjerojatno došlo do neznatnog smanjenja cijene grijanja, no dok se svi parametri ne uvrste u formulu ne može znati točno o kolikom je iznosu riječ.
Vijećnik Darko Buljan (SDP) pitao je zašto gradska tvrtka Komunalac nije smanjila cijenu odvoza komunalnog otpada, a u skladu sa smanjenjem PDV-a od 1. siječnja ove godine. Direktor gradske tvrtke Komunalac d.o.o. Igor Štrangarević objasnio je kako je Gradsko vijeće donijelo odluku da se po nositelju domaćinstva za spomenutu namjenu naplaćuje 16 kuna plus osam kuna po svakom idućem članu te da Komunalac cijene nije mijenjao ni kada je PDV bio viši, navodeći dvije glavne stavke kojima se rukovode, a to je cijena goriva i broj zaposlenih koje su se tijekom godina povećale.
Vijećnika Buljana zanimalo je i zašto se u Vukovaru parking naplaćuje subotom i nakon 14 sati, a u obližnjim gradovima to nije slučaj. Gradonačelnik Penava je rekao kako vikendom u Vukovar pristiže veliki broj turista te se parkirna mjesta naplaćuju jer ne želi uskratiti prihode gradskoj tvrtki Komunalac.
Predsjednik Gradskog vijeća Igor Gavrić upitao je kako se može doći do ulaznica za Svečanu Sinjsku alku u Vukovaru. Pročelnica Upravnog odjela za kulturu i turizam Marina Sekulić objasnila je kako je prvi kontigent ulaznica koji je u pušten u pretprodaju početkom travnja prodan je u jednom danu. Grad Vukovar je u suradnji s Viteškim alkarskim društvom uložio dodatne napore te je gledalište prošireno za novih 1100 mjesta. U procesu je tisak dodatnih ulaznica koje bi trebale biti puštene u prodaju sljedećeg tjedna. Te će se ulaznice prodavati po cijeni od 100 kuna u Turističkoj zajednici Grada Vukovara, a do kraja tjedna mogu se kupiti i putem online prodaje na platformi discover.hr.
Većinom glasova vijećnika donesena je odluka o davanju reciklažnog dvorišta na upravljanje trgovačkom društvu Komunalac. Riječ je o projektu ukupne vrijednosti oko 2,5 milijuna kuna, a po kojemu bi se reciklažno dvorište trebalo izgraditi u prostoru Vukovarske gospodarske zone. Goran Martinović, pročelnik Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo, graditeljstvo i zaštitu okoliša objasnio je kako je postojala potencijalna lokacija za izgradnju reciklažnog dvorišta u blizini Lovačkog doma, međutim kako je rekao, tom bi trasom trebala prolaziti buduća gradska obilaznica, a i s obzirom na činjenicu da u Vukovarskoj gospodarskoj zoni imaju svu potrebnu komunalnu infrastrukturu.
Jednoglasno je donošena i Odluka o davanju suglasnosti za provedbu ulaganja „Sanacija pješačkih staza u prigradskom naselju Lipovača". Na ovaj način Grad Vukovar moći će se prijaviti na natječaj kojim bi se moglo ostvariti sufinanciranje od oko 2 milijuna kuna u ovu svrhu.