Kategorija: Sjednice gradskog vijeća

Strateški projekti Vukovarsko-srijemske županije bila je tema prve tematske sjednice Gradskog vijeća Grada Vukovara u sadašnjem sazivu. Tematskoj sjednici nazočio je župan Vukovarsko-srijemske županije Damir Dekanić te direktorica Razvojne agencije VSŽ Zrinka Čobanković.

Izvjestitelj je bio gradonačelnik grada Vukovara Ivan Penava koji je istaknuo kako se tema sjednice tiče svih stanovnika Vukovarsko-srijemske županije jer ona može biti jaka koliko su jake jedinice lokalne samouprave na njenom području.

U samom uvodu pojasnio je kako sukladno Zakonu o regionalnom razvoju Republike Hrvatske, od ukupno 31 jedinice lokalne samouprave na području VSŽ njih 30 imaju status potpomognutog područja, kao i to da županijsku razvojnu strategiju donosi jedinica područne (regionalne) samouprave nakon prethodno pribavljenog mišljenja Partnerskog vijeća koje je savjetodavno tijelo, obavezno uzimajući u obzir potrebu osiguranja ravnomjernog razvoja svih dijelova samouprave.

Nadalje, gradonačelnik Penava istaknuo je strateške projekte Grada Vukovara koji su predloženi na uvrštavanje Plana razvoja VSŽ, a to je projekt Poljoprivredno prehrambenog centa AGRO Vukovar, projekt Tehnološki centar Vukovar, nadogradnja vanjskih bazena u sklopu Plivališta Vukovar te izgradnja dvorane za tenis u Vukovaru. Na 2. sjednici Partnerskog vijeća za područje VSŽ održanoj 30. rujna 2020. godine ni jedan predloženi projekt nije naišao na prihvaćanje. Tek nakon inicijative predstavnika Grada Vukovara, projekt proširenja vanjskih bazena u Vukovaru uvršten je u plan, no tek kao podprojekt.

Pozdravljajući sve projekte koji su dio Plana razvoja VSŽ 2021.-2027. gradonačelnik Penava istaknuo je sljedeće: „Smatram apsolutno nelogičnim i neprihvatljivim da grad Vukovar bude zapostavljen te da za to nema ni jednog valjanog argumenta.“ Podsjetivši na sve gubitke grada Vukovara, postavio je pitanje „Gdje je ravnomjeran razvoj svih dijelova županije?“ te pozvao predstavnike županije na konstruktivan pristup i dijalog.

Od 10 strateških projekata Vukovarsko-srijemske županije niti jedan nije s područja grada Vukovara, unatoč 4 predložena projekta. Očekujemo da se uvaži mišljenje Gradskog vijeća Grada Vukovara i značenje grada Vukovara te da krenemo u kooperativnu suradnju i ravnomjerni razvoj svih jedinica lokalne samouprave naše županije.“, zaključio je gradonačelnik Penava.

Župan Vukovarsko-srijemske županije Damir Dekanić ovom prilikom istaknuo je kako u svome radu teži ravnomjernom razvoju županije. „U svome radu imam dobru volju i želju da se strateški projekti koje Grad Vukovar želi uvrste u Plan razvoja VSŽ, a ukoliko to ne naruši dinamiku razvojnog plana, no jednako tako ističem kako se prije svega moraju poštivati procedure pri uvrštavanju strateških projekata u Plan razvoja.“ rekao je župan Dekanić.

Daljnji tijek sjednice obilježila je rasprava vijećnika Gradskog vijeća Grada Vukovara.

Na 7. tematskoj sjednici Gradskog vijeća Grada Vukovara većinom nazočnih vijećnika usvojen je Zaključak o tematskoj raspravi po pitanju uvrštavanja strateških projekata Grada Vukovara u Plan razvoja Vukovarsko-srijemske županije 2021.-2027.

 

Zvučni zapis 7. tematske sjednice Gradskog vijeća Grada Vukovara moguće je dobiti na upit službenici za informiranje na e-mail adresu Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite., a nakon dostave popunjenog Zahtjeva koji možete pronaći pod kategorijom „Obrasci“ na službenoj stranici Grada Vukovara.