×

Upozorenje

JFolder: :files: Putanja nije direktorij. Putanja: /home/elemetwe/public_html/images/stories/2016/10/21/02
×

Napomena

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/stories/2016/10/21/02

{gallery}2016/10/21/02{/gallery} Gradonačelnik grada Vukovara Ivan Penava i predsjednica Udruge Mađara grada Vukovara Rozalija Jakumetović povodom 60-te obljetnice revolucije 1956. istaknuli su na pročelju Mađarskog doma, mađarsku zastavu s rupom u sredi koja simbolizira revoluciju podignutu 1956. godine protiv komunističke diktature.

Predsjednica Udruge Mađara grada Vukovara Rozalija Jakumetović rekla je kako su se prije 60 godina u Budimpešti vodile velike borbe protiv komunizma kojeg je provodio Sovjetski savez, a koje imaju za posljedicu velike ljudske gubitke. „1956. godine Hrvati su primili ljude koji su pobjegli iz Mađarske, i na tome im neizmjerno hvala", rekla je Jakumetović dodavši kako je Mađarska za vrijeme Domovinskog rata Hrvatskoj također pružila pomoć jer, kako kaže, narod je suosjećao sa Hrvatima zbog strahota koje je doživio u prošlosti.

1956. su revoluciju započeli studenti, izrezavši Rakošijev komunistički grb sa zastave koja će mađarski narod za sva vremena podsjećati na žrtve i heroje koji su se borili za slobodu i usprotivili se komunističkoj diktaturi. Zastava s rupom u sredini je pratila 20 dana revolucije i postala simbol slobode koja danas za svakog Mađara predstavlja simbol mađarskog suvereniteta, slobode i neovisnosti.

Gradonačelnik Penava je rekao kako je inicijativa za isticanjem zastave došla iz Veleposlanstva Republike Mađarske, a slijedom vrlo dobre suradnje Grada Vukovara i Udruge Mađara grada Vukovara, u znak solidarnosti, Grad se uključio u obilježavanje 60-te obljetnice revolucije 1956.

Danas u Vukovaru živi 347 pripadnika mađarske nacionalne manjine koja sa svojom bogatom kulturom i tradicijom doprinosi raznolikosti ponude u Vukovaru na brojnim sajmovima i manifestacijama.