×

Upozorenje

JFolder: :files: Putanja nije direktorij. Putanja: /home/elemetwe/public_html/images/stories/2016/11/17/13
×

Napomena

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/stories/2016/11/17/13

{gallery}2016/11/17/13{/gallery} Gradonačelnik grada Vukovara Ivan Penava prisustvovao je sjednici Vlade Republike Hrvatske održane u Vukovaru, dan uoči obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. te je premijera Andreja Plenkovića i sve resorne ministre upoznao s bolnim točkama Vukovara.

„Znamo da su prije 25 godina brojčane nadmoćne snage tzv. JNA i srpskih paravojnih snaga tri mjeseca nastojale slomiti herojsku obranu i otpor Vukovara. Materijalne posljedice osjećaju se još i danas, a u bitki za obranu grada, svoje živote položilo je nebrojeno branitelja, a nažalost stradali su i brojni civili", ustvrdio je Plenković na početku sjednice Vlade u obnovljenom dvorcu Eltz. Sjednica je započela minutom šutnje za poginule u obrani Vukovara, poginule hrvatske branitelje u Domovinskom ratu te prvog hrvatskog predsjednika dr. Franju Tuđmana.

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković naglasio je kako Vukovar zbog svoje žrtve i simbola otpora i borbe za neovisnost zaslužuje posebno mjesto i brigu svih u državi za razvoj grada, očuvanje mira, tolerancije i suživota.

„Današnja sjednica ima za cilj da konkretnim odlukama jasno pokaže da odnos ove Vlade prema Vukovaru nije samo na razini simbolike već i odraz poštovanja prema svim njegovim građanima cijele Vlade i mene osobno za razvoj i poboljšanje gospodarskih i socijalnih uvjeta u Vukovaru", rekao je premijer. Naglasio je da današnjim Vladinim odlukama, koje će pridonijeti tom cilju, ukupni iznos sredstava koja će biti alocirana prelazi 60 milijuna kuna.

Penava je istaknuo kako grad polako odumire te ukoliko želimo da Vukovar oživi, zajedno treba iznaći način, a ukoliko to ne želimo, ostaju samo izlike kao i proteklih 25 godina. „Kada govorim o Vukovaru, u mojim riječima se vjerojatno osjeća gorčina i vapaj za pomoć što karakterizira grad otkad je bio pod okupacijom", rekao je Penava te podsjetio na "momke u tenisicama" koji su prije 25 godina branili grad, na preko četiri tisuće poginulih u bitki za grad te oko 300 nestalih i oko 22 tisuće prognanih.

Podsjetio je i kako ovo "oko" nažalost govori o odnosu prema Vukovaru. „Mi konkretne brojke ni popise dan danas ne znamo, kao da govorimo o pačićima, a ne o ljudskim sudbinama. I to nas u Vukovaru čini frustriranima jer ne možemo vjerovati da ni nakon 25 godina ne znamo ni gdje su nam ljudi ni tko je sve imenom i prezimenom stradao u Vukovaru",rekao je Penava.

Grad Vukovar je s 44 tisuće stanovnika pao na 28 tisuća prema popisu iz 2011. godine, a Penava dodaje da je realna brojka 22 do 23 tisuće stanovnika. Također je upozorio kako je u Vukovaru je 1991. godine bilo 29 tisuća zaposlenih, a danas ih je zaposlenih 9,5 tisuća, odnosno danas je broj stanovnika manji nego je prije 25 godina bio broj zaposlenih.

Penava je istaknuo i činjenično stanje koje ukazuje kako je Vukovar središte Vukovarsko-srijemske županije samo na papiru jer većina županijskih odjela nije smještena u Vukovaru. „Od policijske uprave, pa do svih silnih institucija koje su trebale biti, ali nažalost nisu", objasnio je.
„Nemamo pravo nastaviti ovim tempom „, zaključio je te pozvao Vladu da se preokrenu pozitivni trendovi po Vukovar i Vukovarce.

Premijer Andrej Plenković ustvrdio je da je izvješće vukovarskog gradonačelnika prilično realno i argumentirano te poticaj svima u Vladi da se pokuša pomoći kako bi se zajedničkim djelovanjem promijenili pokazatelji koji su prije svega uzrokovani ratnom agresijom.

Potom su ministri u Vladi izvijestili o dosad učinjenom i o budućim projektima u Gradu Vukovaru i Vukovarsko-srijemskoj županiji.

„Ova današnja sjednica Vlade nije samo simbolika, ona je konkretna, ona poštuje i valorizira tešku prošlost Vukovara početkom 90-tih, ali je isto tako okrenuta prema budućnosti, prema obnovi i prema razvoju i novim radnim mjestima, prema mladima, i odgovarajućoj ulozi Vukovara i Vukovarsko-srijemskoj županiji i cijelom istoku Hrvatske i Hrvatskoj. I taj simbol hrvatske slobode i zajedništva, a to je grad Vukovar, uvijek će nam biti prioritet", zaključio je Plenković.