„Vukovar je povijesno bio obrtničko i industrijsko središte te mjesto na kojem su se radom rješavala egzistencijalna pitanja, a danas mu je upitna egzistencija. Vukovarsko je gospodarstvo uništeno u ratnim događanjima, no ni četvrt stoljeća poslije niti jedna Vlada nije našla prave mehanizme kojima bi pomogla Vukovaru u gospodarskom smislu. Oporavak gospodarstva pokrenuli smo stvaranjem pozitivne investicijsku klimu i redovitim stupanjem u kontakte s velikim brojem investitora. Na taj smo način upravo i došli do gospodina Elvia Floriana i njegove multinacionalne tvrtke Florian Group. Kontaktirali smo ga i predstavili mu pravne i strateške mogućnosti Vukovara koje su ga zainteresirale kao investitora. Riječ je o trenutno najvećem investitoru u Vukovar još od vremena Jana Bate. Namjere gospodina Floriana jasno su i ozbiljno iskazane obvezujućim pismom namjere kao i intenzivnim pregovorima koje vodimo sada već godinu dana. Iznos investicije je 25 milijuna €, a njezina je realna važnost što Vukovar s njome dobiva perspektivu postati centrom razvoja domaće drvne industrije. Također, radi se o novih 500 radnih mjesta u proizvodnji finalnih drvnih proizvoda. Osim toga, Vukovar je središte Vukovarsko-srijemske županije u kojemu se nalazi Spačvanski bazen iz kojega odlazi drvna sirovina te služi otvaranju radnih mjesta negdje drugdje, dok se ljudi s prostora na kojima rastu te šume iseljavaju i odlaze," istaknuo je gradonačelnik Vukovara Ivan Penava.
Za potpunu realizaciju investicije potrebna je potpora nadležnih ministarstava koja bi trebala omogućiti ostvarenje investicije ispunjenjem određenih zahtjeva investitora.
„Nova je Vlada Republike Hrvatske na čelu s premijerom Andrejem Plenkovićem i ministrom poljoprivrede Tomislavom Tolušićem uložila dosta truda u realizaciji ove investicije, no još uvijek čekamo potpisivanje ugovora s Hrvatskim šumama o isporuci potrebnih količina drvne mase. Vrijeme curi, a strpljenje investitora je sve manje," naglasio je Penava.
Vlasnik i predsjednik uprave Florian grupacije, Elvio Florian istaknuo je kako je u Hrvatskoj prisutan još od sedamdesetih godina prošlog stoljeća, a pogone otvara od početka devedesetih. Vukovar mu je investicijski zanimljiv zbog geografsko-strateške pozicije, blizine Dunava i same sirovine. Također, uvjeren je kako bi se proizvod trebao finalizirati na mjestu odakle i dolazi sama sirovina te s ljudima koji imaju znanje i iskustvo rada u drvnom sektoru. I baš je zato Vukovar idealno mjesto za izgradnju tvornice parketa i otvaranje kogeneracijskog postrojenja koje počiva na načelima kružne ekonomije.
Viktor Horvatinović, član uprave za financije Florian Hrvatska napomenuo je kako je tvrtka Florian grupacija jedan od najvećih ulagača u hrvatsku drvnu industriju te da je 90% proizvoda namijenjeno izvozu. Za sada Florian grupacija u Hrvatskoj ima pet proizvodnih pogona, sa 650 zaposlenih i kontinuiranim rastom poslovanja te je u 2016. godini ostvarila konsolidirani prihod u iznosu 116 milijuna eura, a Florian Hrvatska 46 milijuna eura „Ovakav bi pogon potaknuo razvoj strukovnog obrazovanja što bi nadalje razvijalo Vukovar kao centar hrvatske drvne industrije," objasnio je Horvatinović.
Gradonačelnik Penava najavio je kako ima još ozbiljnih ponuda ulagača iz istog sektora, ali oni, kao i svi poduzetnici i investitori dobrih namjera dobrodošli su u Vukovar.