Nastavno na nove odluke Stožera za civilnu zaštitu RH u svrhu sprječavanja zaraze koronavirusom, održana je još jedna sjednica Stožera civilne zaštite Grada Vukovara.

Načelnik Policijske postaje Vukovar Vlado Božić iznio je podatak kako je osoba koja je konstantno kršila mjeru samoizolacije na području Vukovara privedena u karantenu. Istaknuo je kako putovanja u tuzemstvu nisu zabranjena ukoliko se ne krši mjera samoizolacije te da će se u Policijskoj postaji izdavati samo dokumenti koji ističu.

Sukladno Odlukama Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, zabranjeno je okupljanje na javnim površinama, a policija će vršiti nadzor.

Načelnik Stožera civilne zaštite Grada Vukovara Marijan Pavliček rekao je kako su komunalni redari u redovitom obilasku trgovina te da do sada nije bilo nepravilnosti.

Ravnatelj Gradskog društva crvenog križa Vukovar Vlatko Glavaš  rekao je kako će Gradsko društvo Crvenog križa Vukovar u skladu s mogućnostima i potrebama građana organizirati dostavu potrebnih lijekova i proizvoda za održavanje zdravlja te nužnih namirnica osobama koje su u najvećem riziku od obolijevanja.

Svoje potrebe stariji sugrađani mogu prijaviti putem telefona 099-833-4019 od ponedjeljka do petka od 8.00 do 14.00 sati.

Istaknuo je kako je nužno da SOS telefon koriste isključivo starije osobe i osobe slabijeg imuniteta koji su sami i nemaju pomoć od obitelji ili druge osobe.

Ravnatelj Doma zdravlja Vukovar Ante Lohinski ponovio je kako je u Domu zdravlja u Borovu naselju otvorena je izdvojena ambulanta savjetodavnog karaktera za rizičnu skupinu s određenim respiratornim problemima koja je bila u rizičnim zemljama.

Sve osobe koje imaju simptome respiratorne infekcije (povišena temperatura, kašalj, otežano disanje, kratki dah) i bile su unutar 14 dana u područjima koja su u većoj mjeri zahvaćena novim koronavirusom, DUŽNE su se javiti najprije putem telefona svom izabranom liječniku obiteljske medicine radi daljnjih uputa, a tek ukoliko nisu uspjeli uspostaviti kontakt sa svojim liječnikom obiteljske medicine moraju se javiti u izdvojenu 24- satnu ambulantu, uz obaveznu prethodnu najavu putem telefona na broj 032/618-956 i najaviti dolazak kako bi medicinska ekipa bila spremna. 

Mario Tarle predstavnik Civilne zaštite Vukovar iznio je podatke prema kojima u Vukovarsko-srijemskoj županiji i dalje nema potvrđenih slučajeva pojave koronavirusa. Ukupno je testirano 38 osoba u proteklih 24 sata, 1 nalaz se čeka a još 3 će biti obavljena danas. Pod mjerama samoizolacije nalazi se 881 osoba.

Josip Suver predstavnik Hrvatskih voda objasnio je kako ne postoji opasnost prijenosa virusa vodom te da proizvodnja vode nije upitna.