Kategorija: Kultura

„Radost Europe" je najveća i najstarija međunarodna manifestacija dječjeg stvaralaštva, ustanovljena davne 1969. godine povodom Svjetskog dana djeteta. Početkom oktobra u Beograd stižu djeca iz mnogih zemalja Europe – igraju, pjevaju, glume, a prije svega se druže i dobro zabavljaju. Skoro da nema Europske zemlje čija djeca, u ovih više od 40 godina trajanja manifestacije, nisu bila gosti „Radosti Europe".

Osnivač i pokrovitelj Međunarodnog susreta djece Europe je gradska uprava grada Beograda, a izvršni producent je Dječji kulturni centar Beograd.

Gradska uprava imenuje Odbor „Radosti Europe" koji donosi sve odluke o osnovnim programskim cjelinama manifestacije, izboru grupa kao i pratećim programima. Kako je 2011. godina rezolucijom generalne skupštine UN proglašena Internacionalnom godinom šuma, Odbor manifestacije se opredijelio da tema 24. Susreta djece Europe bude „Kad bi drveće hodalo".

Pravo na učešće su imale samo mlađe članice Venere do 14 godina. Djecu su dočekala djeca iz OŠ Laza Kostić Novi Beograd. Svako dijete smješteno je u jednu obitelj. Cilj radosti Europe je upoznavanje novih prijatelja. U svijetu se 5.10. obilježava kao Dan djeteta, a u Srbiji je cijeli prvi tjedan toga mjeseca posvećen djeci. Ova se manifestacija održava već 42. godinu. Program je trajao 5 dana. Za svaki dan je priređena druga vrsta zabave: odlazak na Adu Ciganliju, nastup u Dječjem kulturnom centru gdje se Venera predstavila s tri točke, posjeta djeci sa posebnim potrebama... 5.10. na Međunarodni dan djeteta održan je svečani koncert u Sava centru, na njemu su svih 19 zemalja pokazale svoja umijeća. Venera je Hrvatsku predstavila s točkom Zum-Zum. Gala koncertom zatvorena je 42. međunarodna manifestacija „Radost Europe". Djeca su se svojim kućama vratila sa osmijehom na licu i onim najvažnijim - saznanjem da imaju nove prijatelje.

{gallery}vijesti/2011-10-11/04{/gallery}