Kategorija: Obrazovanje

Vukovarskom gimnazijalcu Luki Prce kao predstavniku generacije mladih koji su spremni mijenjati društvo i svijet nabolje, dodijeljena nagrada Luka Ritz
Na svečanosti u Ministarstvu znanosti i obrazovanja 12. lipnja 2020. dodijeljene su godišnje Nagrade “Luka Ritz”. Nagrada se dodjeljuje jednom učeniku osnovne škole i jednom učeniku srednje škole. Ova hvalevrijedna nagrada za promicanje tolerancije i škole bez nasilja, koju dodjeljuje Ministarstvo znanosti i obrazovanja, pripala je vukovarskom gimnazijalcu Luki Prce za ostvarena postignuća u promicanju tolerancije, humanoga i nenasilnoga ponašanja te pozitivnoga odnosa među učenicima i odraslim osobama.
Luka je maturant jezičnog usmjerenja vukovarske gimnazije i upravo polaže ispite državne mature i priprema se za upis na studij sestrinstva. Svestrani je mladić koji svojim osobnim primjerom, potiče na pozitivno, nenasilno i tolerantno ponašanje, stvara i održava pozitivnu komunikaciju i socijalnu prihvaćenost svakog učenika u razredu i školi, ophodi se prema vršnjacima i odraslima s poštovanjem i ljubaznošću, sprječava konflikte, sudjeluje u rješavanju sukoba i potiče druge na nenasilno rješavanje sukoba. Luka nesebično pomaže žrtvama nasilja, brani slabije te potiče i podržava svoje vršnjake u pozitivnim i humanim idejama. Bez dvojbi, odgovorno i otvorena srca organizira i sudjeluje u humanitarnim akcijama te sudjeluje s drugim učenicima i nastavnicima u projektima prevencije nasilja, u organizaciji mirovnih koncerata, izložbi, tribina, konferencija, seminara, okruglih stolova, radionica, sportskih natjecanja i priredbi.
Dugogodišnji je volonter u Domu za starije osobe PRIMUM u Vukovaru gdje se redovito druži sa starijim osobama i uljepšava im borak u ustanovi i kako Luka voli reći: „Predivan je osjećaj vidjeti koliko su sretni što imaju s kim podijeliti svoje životne priče i svoja životna iskustva prenijeti na nas mlađe“. Volontira Luka i u Domu za starije i nemoćne osobe u Vukovaru gdje sa korisnicima doma redovito izrađuje čestitke za blagdane, druži se kroz pjevanje i sviranje, te im kroz šetnju uljepšava i obogaćuje dane. Volonter je i u udruzi Vukovarski leptirići – udruzi za unaprjeđenje kvalitete života, medicinske i socijalne zaštite djece s poteškoćama u razvoju gdje se redovito druži s djecom s poteškoćama u razvoju kroz igru i sudjelovanjem u rehabilitacijskim vježbama. U udruzi za osobe s intelektualnim oštećenjem Golubica Luka i štićenici redovito druže, plešu, izrađuju kreativne rukotvorine, sudjeluju u održavanju okoliša kako bi vanjsko okruženje bilo što primjerenije i ugodnije za boravak. Uz sve to , Luka stigne volontirati i u socijalnoj samoposluzi humanitarne udruge Duga pri čemu pomaže u organizaciji prikupljanja hrane, novčanih sredstava i ostalih potrepština. Na njegovu inicijativu u školskoj kantini otvorena je „kasica prasica“ te se prikupljenim sredstvima, svaki mjesec kupuje sve što je potrebno za korisnike socijalne pomoći a dio je i gimnazijskog volonterskog kluba "Vid - vidi i djeluj".
Sudjelovao je u skupini „Građanski odgoj“ koja promovira tolerantno i humano ponašanje te pruža smjernice kako takvo ponašanje sprovesti kroz razne vrste djelovanja putem volontiranja kroz udruge i na individualnoj razini. Sudjelovao je i u međunarodnom volonterskom projektu „72 sata bez kompromisa“ koji animira mlade i promiče solidarnost, zajedništvo, kreativnost i volonterstvo. Svoj doprinos pružio je u akciji „Za osmjeh djeteta u bolnici“ kojim su se prikupljala novčana sredstva zahvaljujući čemu je uveden besplatan WiFi na odjel pedijatrije vukovarske bolnice te u drugim raznim aktivnostima.
Luka je sudjelovao i u brojnim natjecanjima. Posebno ističe natjecanje Hrvatskog Crvenog križa koje ima izuzetno važan cilj a to je edukacija mladih i unaprjeđenje nacionalne doktrine prve pomoći te motivacija mladih za humanitarno djelovanje u zajednici što je pokazao i i tijekom epidemije koronavirusa kada je zajedno sa svojim prijateljima i djelatnicima Gradskog društva Crveni križ Vukovar, pomagao starijima i potrebitima. Luka je sve ove godine bio od velike pomoći u obilježavanju Dana sigurnijeg interneta kojim se promiče odgovorno i sigurno korištenje interneta kroz pripremu, organizaciju i sudjelovanje. Tako je sudjelovao u edukativnim radionicama na temu: Cyberbulling i Društvene mreže – pravila ponašanja te u nacionalnom webinaru povodom obilježavanja Dana sigurnijeg interneta pod nazivom "Poštuj, stvaraj i poveži se. Bolji internet počinje s tobom." u organizaciji ISŠ Zagreb i Gimnazije Vukovar za gotovo 60 strukovnih škola i gimnazija iz cijele Hrvatske s ciljem podizanja svijesti o prevenciji i suzbijanju nasilja. Više od 2000 sudionika webinara učilo je tada o stvaranju, poštovanju i povezivanju kako bi internet učinili boljim mjestom, bez virtualnog zlostavljanja.
Ovo je samo mali djelić Lukinih aktivnosti koji dokazuje kako s nama žive „mali“, samozatajni, nesebični a tako „veliki“ ljudi koji nam svojim pozitivnim i empatičnim stavom i proaktivnošću pokazuju i dokazuju da svijet može postati bolje mjesto jer čovjek je doista velik onoliko koliko daje.
Luki su nagradu u vidu skulpture, knjige Luka Ritz … sa srećom u džepu i osmjehom na licu, posebne povelje priznanja i jednogodišnje stipendije u iznosu od 1000 kuna mjesečno, uručile Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak i Predsjednica Povjerenstva za dodjelu nagrade, majka Luke Ritza, Suzana Ritz a iznimnu čast i zadovoljstvo sudjelovati u ovom svečanom događanju imale su Lukina ravnateljica Giana Marović Zeko i profesorica, Lukina mentorica Sanja Pavlović Šijanović.
Posebno dirljive i inspirativne riječi, nagrađenima i svim nazočnima uputila je majka zagrebačkog maturanta Luke Ritza, tragično preminulog od posljedica ozljeda koje su mu nanijeli njegovi vršnjaci dok je s prijateljem čekao autobus, citirajući Alberta Einsteina: „Um je poput padobrana – funkcionira jedino ako je otvoren“, poslavši poruku mladima da razvijaju vlastiti identitet temeljen na ujedinjenju u različito jer svi imaju pravo disati! Vukovarska gimnazija dobila je posebno priznanje za kontinuirano poticanje mladih na borbu protiv nasilja, senzibilizaciju javnosti, prevenciju nasilja te promociju pozitivnih uzora i modela ponašanja a Luki je dopredsjednik Hrvatskog rukometnog saveza Boris Mesarić, uručio dres hrvatske rukometne reprezentacije.
Ova nagrada sinonim je za humano i kreativno djelovanje u smjeru širenja tolerancije i nenasilnog ponašanja a kao što stoji na stranicama MZO: želja je da nagrada „Luka Ritz” bude ZNAK prepoznavanja onih koji se bore za vrijednosti mira, tolerancije, nenasilja i svega onoga za što se zalažemo promišljajući o budućnost našeg društva.
I kako Luka kaže: „Ako želite promijeniti svijet na bolje, tada vam ne preostaje ništa drugo već da vi budete ta promjena koju želite u svijetu“.