Kategorija: Obrazovanje

U subotu je u Ekonomskoj školi Vukovar održano polufinalno natjecanje učenika srednjih škola pod nazivom Ponos domovine. Organizator natjecanja je udruga istog imena i Zadruga branitelja Studium s ciljem promicanja znanja o Domovinskom ratu i vojničkog zanimanja među mladima. Pokrovitelj natjecanja je predsjednika Sabora Republike Hrvatske gospodina Luka Bebić.

Osam ekipa, koje su se sastojale od tri člana nadmetalo se čitavog dana u različitim disciplinama.Ekonomska škola Vukovar je u izlučenom, kvalifikacijskom natjecanju održanom 16.travnja 2011. na razini cijele Hrvatske, izborila pravo formiranja čak 6 ekipa, a ostale 2 ekipe su bile iz Srednje škole Ilok i Tehničke škole iz Vinkovaca.

Prvi i najvažniji dio činio je ispit znanja, točnije pitanja vezana za Domovinski rat ,hrvatsku povijest, umjetnost,znanost,kulturu ,vjeronauk i geografiju. Osim teoretskog dijela natjecatelji su se okušali u skoku u dalj s mjesta, sprintu na šezdeset metara, visećoj kuglani te pikadu. Zanimljivo je da su sve odradili u vojničkim čizmama.

Prve dvije ekipe, koje su tim rezultatom omogućile odlazak na finalno natjecanje u Zagrebu 24. i 25. lipnja dolaze iz Ekonomske škole Vukovar.Prvo mjesto osvojila je ekipa simboličnog naziva "Grom" u sastavu : Josip Podunajec, Petar Džaja i Leon Špiljar, dok je na drugome mjestu ekipa "Vučedol"za koju su nastupili : Kristijan Krajinović, Marinko Margarin i Mateo Jurčan. Najbolji rezultat gledajući zbroj bodova iz svih disciplina zajedno ostvario je učenik 3.g razreda Ekonomske škole Vukovar Josip Podunajec iz prvoplasirane ekipe.

Organizatori najavljuju još tri polufinalna natjecanja u Varaždinu, Rijeci i Splitu kako bi se dvije najbolje plasirane ekipe iz navedenih gradova pridružile Vukovarcima u finalnom natjecanju u Zagrebu. Organizatori projekta Žarko Delač i Goran Boronić iz braniteljske zadruge Studium izjavili su kako su i više nego zadovoljni odazivom mladih srednjoškolaca na ovakvu vrstu natjecanja. Ravnatelj Ekonomske škole Vukovar, prof. Ivan Penava ponosan je na dva vodeća mjesta koja su zauzeli upravo učenici Ekonomske škole. Uz postignute rezultate ravnatelj može biti ponosan i na doprinos ostalih učenika u organizaciji polufinala. Naime u prigodnom programu nastupio je i školski pjevački zbor, tamburaški Mlade Baje iz Slakovaca, hostese, i mladi plesači iz „Ubranog ritama“ Mirjam Rakinac i Saša Đapić.Program je osmislila profesorica Sanja Matičić,koja je bila i mentorica pobjedničkim ekipama.

Osim organizatora i djelatnika škole natjecateljima je podršku pružao i promotor projekta Zoran Lojdl, jedan od najmlađih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata.

Zahvaljujemo svim sudionicima ,organizatorima i natjecateljima na odličnoj atmosferi tokom cijelog polufinalnog dana , a pobjednicima čestitamo na pokazanom znanju i spretnosti u sportskim disciplinama, te im želimo sreću na finalnom natjecanju gdje će se okupiti po 2 prvoplasirane ekipe iz 4 polufinalne regije.

{gallery}vijesti/2011-05-12/02{/gallery}