Svake godine, svaki drugi utorak u veljači, korisnicima globalne mreže je i Svjetski dan sigurnijeg interneta. Neprofitna organizacija Insafe osnovana 2004. pokrenula je europski mrežni centar da bi potaknuli svijest za promicanjem sigurnog, odgovornog korištenja interneta i mobilnih uređaja, posebice djece i mladih. Dan sigurnog interneta obilježava se s ciljem promoviranja odgovornog korištenja modernih tehnologija.

Prema prošlogodišnjem istraživanju koje je proveo Microsoft pokazalo se da je 79% djece i tinejdžera aktivno na društvenim mrežama, 43% vjeruje kako je posve sigurno ostavljati osobne informacije online, 44% mladih u Europi spremno je online napisati u koju školu idu, dok jedan od osam učenika javno objavljuje svoju kućnu adresu. Unatoč ovim podacima, 59% roditelja uvjereno je da njihova djeca čine sve što je potrebno kako bi bila sigurna na Internetu. Istovremeno, 66% tinejdžera tvrdi da roditelji ne ograničavaju njihovo korištenje Interneta niti ga nadziru na bilo koji način, a 40% roditelja u Europi tvrdi da ne nadziru online aktivnosti svoje djece ili poruke koje ostavljaju na društvenim mrežama.

Ovi podatci pokazuju kako je neophodna edukacija i učenika i roditelja o opasnostima koje nosi Internet sa svojim servisima te stoga i edukacija o tome kako se učinkovito zaštititi od opasnosti Interneta, prvenstveno društvenih mreža ali i drugih servisa i medija.

Stoga smo se i mi u Gimnaziji Vukovar odlučili progovoriti glasno o ovoj temi. Profesorice Sanja Pavlović Šijanović i Karolina Dvojković uz podršku ravnatelja Josipa Prpe, osmislile su tribinu za roditelje i učenike te ugostili vanjske predavače:

gosp. Darka Ćorkovića, PU Osječko- baranjska, koji je održao predavanje pod nazivom: Djeca i mladi u riziku društvene mreže,

gosp. Tomislava Ramljaka, ravnatelja Centra za nestalu i zlostavljanu djecu iz Osijeka s predavanjem: Mogućnosti zaštite djece od neprimjerenih sadržaja na internetu koje nudi Centar za nestalu i zlostavljanu djecu iz Osijeka

Prezentacije učenika Gimnazije Vukovar pod mentorstvom profesorica i razrednica Sanje Pavlović Šijanović i Karoline Dvojković

a) Poučavanje djece sigurnom korištenju Interneta

b) Zaštita djece od opasnosti Interneta i

Prezentacija ankete: Ovisnost o internetu gdje su prezentirani rezultati ankete provedene na uzorku od 300 učenika Gimnazije Vukovar.

S obzirom na posjećenost i zanimanje za probleme koje nose servisi interneta, posebice društvene mreže, pokazala se opravdanost ovakvog načina rada s djecom jer su učenici sami progovorili u svojim multimedijalnim radovima i upozorili svoje vršnjake i roditelje na moguće opasnosti koje vrebaju Internetom te dali niz savjeta kako ih izbjeći, dok su predavači svojim radovima poučili kako se primjereno, odgovorno i sigurno ponašati na internetu.

Cilj tribine u potpunosti je ostvaren jer smo osnažili svijest cjelokupne populacije o problemima sigurnosti djece na internetu.

{gallery}2012/02/21/02{/gallery}