×

Upozorenje

JFolder: :files: Putanja nije direktorij. Putanja: /home/vukovar/public_html/images/stories/2016/10/06/04
×

Napomena

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/stories/2016/10/06/04

{gallery}2016/10/06/04{/gallery} Svjetski dan zaštite životinja je međunarodni dan koji se obilježava 4. listopada svake godine, posvećen je pravima životinja i njihovu blagostanju, s posebnim naglaskom na odnos čovjeka prema ostalim životinjama i važnosti svih životinja za život na Zemlji.

Proglašen je 1931.god. na konvenciji ekologa u Firenci kako bi se naglasio nepovoljan položaj ugroženih vrsta. Za Svjetski dan životinja odabran je taj datum jer se toga dana slavi svetkovina sv. Franje Asiškog, sveca zaštitnika životinja. Od tada Svjetski dan životinja postaje dan prisjećanja i odavanja počasti svim životinjama, a poseban je naglasak stavljen na ljude koji vole i poštuju ostale životinje.

Učenici škole Siniše Glavaševića obožavaju životinje. To su danas i pokazali - sudjelovali su na organiziranoj terarističkoj radionici u holu škole, donijeli svoje kućne ljubimce te pričali o njima,interesirali se oko života egzotičnih vrsta, postavljali pitanja licenciranoj trenerici pasa.

U školskom holu upriličena je zanimljiva izložba s pripadajućom radionicom teraristike. Zahvaljujemo predsjedniku Udruge Fenix, učitelju Novici Gajiću koji je omogućio ovo zanimljivo druženje neobičnih životinjskih vrsta i učenika. Imali smo priliku vidjeti tarantule, škorpiona i 3 zmije (kraljevskog pitona, rusku štakorašicu i kukuruznog smuka).Ove su životinje bile pod budnim i sigurnim okom voditelja terarističko-akvarističke sekcije Kristijana Lebara i njegove asistentice Teodore Nešić.

Tajnik Udruge gosp. Goran Vučković naglasio je važnost promicanja zaštite životinja te spomenuo kako sve manji broj mladih ljudi ima dodira sa životinjama. Upravo zbog toga, Udruga skoro deset godina radi na promicanju uzajamne ljubavi, ima članove širom Slavonije i posebno se vole odazvati školskim pozivima, kada učenici mogu iz prve ruke od stručnjaka saznati o pojedinoj životinjskoj vrsti.

Glavnu su ulogu na školskom igralištu imali mješanka Šana i švicarski ovčar Boki. Zahvaljujući našem domaru Siniši Laliću imali smo čast upoznati vrsnu i sposobnu licenciranu trenericu za obuku pasa, gđu. Alenku Medak. Ona je predstavila svoju četveronožnu mezimicu, 3 godine staru mješanku iz Azila te učenicima približila i objasnila kako treba izgledati svakodnevno druženje psa i njegovog vlasnika.

Naglasila je tu veliku ljubav, brigu i bavljenje s psom minimalno dva sata dnevno. Sa znatiželjnom djecom podijelila je dojmove o obveznom cijepljenju,prehrani, čišćenju zubi, pravilima šetnje po javnim površinama i u parkovima. Pokazala je kako psa možemo naučiti da sjedne na naredbu i koje igre traženja psi vole igrati. Bila je vrlo zanimljiva i edukativna, što se našim učenicima jako svidjelo.

Siniša je svog dvogodišnjeg ovčara stručno poveo u demonstraciju jedne lagane šetnje uz nogu i pokazao kako pas reagira na govorne naredbe.

Ravnateljica škole Slavica Mišić je ovom prilikom svima poručila da vole sve životinje kao što vole svoje kućne ljubimce te da se ne smiju zaboraviti i oni bez doma, koji lutaju ulicama i trebaju našu brigu.

Naš je životinjski dan zaokružen prigodnim plakatima, nastavnim jedinicama u razredu te prigodnom glazbom. Volite i čuvajte sve životinje.