Dana 30. ožujka 2017. godine, u organizaciji udruga Hrvatska žena Otok i B.a.B.e. te Policijske postaje Otok održana je javna tribina na temu „Nasilje nad ženama i u obitelji" u prostorijama Doma kulture u Otoku. IZLAGAČI/CE:
• Ivana Sučić, B.a.B.e. voditeljica programa Pružanje egzistencijalne zaštite i psihosocijalne podrške ženama žrtvama nasilja i njihovoj djeci na području Vukovarsko srijemske županije
• Sandra Brkljač, psihologinja B.a.B.e. Sigurne kuće Vukovarsko-srijemske županije
• Marina Čepo, mag. iur.
• Jasmina Katunar - domaćica B.a.B.e. Sigurne kuće Vukovarsko-srijemske županije i bivša korisnica skloništa za žene žrtve obiteljskog nasilja i njihovu djecu
• Pero Tenđera – Policijska postaja Otok, MUP
• Mirna Marić – PU Vukovarsko-srijemska, MUP

Nakon pozdravnog govora Marije Čepo, predsjednice udruge Hrvatska žena Otok, Ivane Sučić, B.a.B.e., voditeljice programa Pružanje egzistencijalne zaštite i psihosocijalne podrške ženama žrtvama nasilja i njihovoj djeci na području Vukovarsko srijemske županije i policijskog službenika Pere Tenđera uslijedili/e su izlagači/ce.

Psihologinja B.a.B.e., Sigurne kuće Vukovarsko-srijemske županije, Sandra Brkljač, govorila je o prirodi zlostavljačkog odnosa, obilježjima žrtve i zlostavljača, razlozima dugotrajnog ostanka u nasilnom odnosu (zbog čega žrtve često nailaze na nerazumijevanje i osudu okoline), kako bi se senzibilizirala javnost te naglasila važnost potpore društvene zajednice žrtvama obiteljskog nasilja kako bi što lakše progovorile o nasilju koje doživljavaju i potražile pomoć.

Jedan od mogućih načina izlaska iz nasilne zajednice predstavila je Ivana Sučić, voditeljica B.a.B.e. Sigurne kuće Vukovarsko-srijemske županije. Sudionice je upoznala sa procedurom prijave obiteljskog nasilja nadležnoj policiji i centru za socijalnu skrb, kao i s pravom da zatraže smještaj u sklonište za žrtve obiteljskog nasilja. Kroz izlaganje je predstavila način funkcioniranja skloništa, koliko žrtve mogu boraviti ondje te na koji način se pruža pomoć i podrška korisnicama i njihovoj djeci.
Pravnica Marina Čepo predstavila je zakone kojima se u RH regulira obiteljsko nasilje. Također, napravila je paralele između Međunarodnih, europskih i hrvatskih zakona te navela koje su novine uvedene u RH kako bi se oni uskladili i prilagodili stvarnim potrebama žrtava obiteljskog nasilja, odnosno kako bi se počinitelji adekvatno procesuirali. Naglašeno je da još uvijek ima puno prostora za unaprjeđenje zakona koji su trenutno na snazi.

S druge strane, predstavnik Policijske postaje Otok, Pero Tenđera, iznio je svoja iskustva u radu na terenu, pri intervencijama u slučajevima obiteljskog nasilja. Objasnio je kako policija postupa, koje su metode procjene zatečenog stanja, rizika i opasnosti situacije, zatim, zaštite žrtve i postupanja s počiniteljem nasilja.

Kao primjer dobre prakse, usmjerene na prevenciju nasilja (kako obiteljskog, tako i vršnjačkog), predstavnica PU Vukovarsko-srijemske, Mirna Marić, predstavila je višegodišnji projekt „Živim život bez nasilja" kojim obuhvaćaju rad s djecom završnih razreda osnovne i srednje škole na području Vukovarsko-srijemske županije, kroz interaktivne radionice, predstave i sl., kojim djecu na njima prihvatljiv i atraktivan način upoznaju s raznim oblicima nasilnog ponašanja i nenasiljem kao jedinom prihvatljivom alternativom.

Javnu tribinu sa zanimanjem je pratila mnogobrojna publika, kao i otočki gradonačelnik Josip Šarić i ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Vukovarsko-srijemske županije Kata Krešić, koja je ujedno došla ispred Županijskog povjerenstva za ravnopravnost spolova. Svečano je zatvorila predsjednica udruge Hrvatska žena Otok gospođa Marija Čepo.