Udruga Vukovarski leptirići priključila se manifestaciji Dani otvorenih vrata udruga 2018. godine te organizirala niz predavanja i radionica, a najmlađe leptiriće zabavljali su Crveni nosovi . Cilj manifestacije je informiranje javnosti o radu udruge u lokalnoj i široj zajednici.
CRVENI NOSOVI klaunovidoktori je udruga koja pruža psihosocijalnu podršku ljudima koji su bolesni, nemoćni i pate, prvenstveno djeci na liječenju u bolnici, pomoću humora i životne radosti. Donose osmijeh tamo gdje je najpotrebniji! U CRVENIM NOSOVIMA trenutno djeluje 25 klaunova doktora, profesionalnih umjetnika koji nisu liječnici, već su posebno educirani klaunovi za rad u bolnici. Klaunovidoktori se educiraju u Međunarodnoj školi humora u Beču, nacionalnim edukacijama, kao i godišnjem kampu međunarodne organizacije. Također, svaki mjesec pohađaju supervizijske sastanke sa psihoterapeutom koji ih osnažuje za rad s bolesnom djecom i pridonosi boljem timskom radu. Crveni nosovi pripremili su 2 predstave Karavan orkestar – glazbenu predstavu klauonovadoktora za djecu s teškoćama u razvoju. Svatko dijete je dobilo svežanj ključeva s kojima je stvaralo glazbeni orkestar dok su klaunovi pjevali. Svi su živahno plesali.

Nakon predstava organizirana su predavanja za one velike, odnosno stručnjake, roditelje i ostale zainteresirane građane, koji su imali priliku, u opuštenoj atmosferi saznati zanimljive informacije o terapijama koje se provode u Udruzi te isprobati opremu. U Udruzi trenutno radi 11 djelatnika koji se skrbe za 140-ero djece različitih dijagnoza u dobi od 1 do 18 godina.
Olja Redl (bacc.physioth.) sudionike je upoznala s intrauterinim razvojem djeteta, njegovih osjetila i senzorne integracije. Sudionici su dobili više informacija o prenatalnoj stimulaciji, razvojnim miljokazima i stimulaciji kod kuće. Zainteresirani su imali prilike u senzornoj sobi isprobati aktivnosti za svaki osjetni sustav te saznati kako deficiti različitih osjetnih sustava utječu na djetetovo ponašanje i kako raditi na njima ( Marko Krajina, bacc.physioth.).
Sudionici su se upoznali i s područjima rada logopeda, preduvjetima za razvoj govorno - glasovne komunikacije te kalendarom urednog i zakašnjelog jezično - govornog razvoja (Barbara Augustinović, mag.logoped.). Po završetku predavanja prezentirana im je elektroakustička i didaktička oprema koja se primjenjuje u logopedskoj terapiji.
Sara Babić (bacc.physioth.) predstavila je kineziterapiju i sportske aktivnosti te naglasila važnost tjelesne aktivnosti i zdravih prehrambenih navika.
Sudionici su obišli kabinet za psihološku podršku i upoznali se s područjem rada psihologa (Andrea Bradarić, mag.psych.). Kroz razgovor saznali su koja je uloga psihologa u razvoju , pružanju podrške i osnaživanju djeteta.
Martina Milković (bacc.physioth, neurofeedback praktičar) prezentirala je Neurofeedback metodu po Othmeru, opremu te objasnila način i indikacije za provođenje terapije.
Auditivnu neurosenzornu stimulaciju kroz Tomatis® metodu i Forbrain® predstavila je Jelena Frančišković (mag.psych.). Zainteresirani su isprobali slušalice i uživali u filtriranoj Mozartovoj glazbi. Isprobavajući Forbrain® slušalice iznenadili su se kako njihov vlastiti glas zvuči kad je obrađen kroz filter.
Svi prisutni obišli su Udrugu i vidjeli bogato opremljene prostorije te se neformalno družili uz kavu, sok i grickalice.
Leptirići se zahvaljuju svima na ugodnom druženju! Posebna zahvala ide Crvenim nosovima, predstavnicima Grada Vukovara, Dječjem vrtiću Vukovar 1, Centru za odgoj i obrazovanje Ivan Štark iz Osijeka, Dječjem vrtiću Crvenkapica iz Iloka i Osnovnoj školi Nikole Andrića iz Vukovara i naravno zainteresiranim roditeljima!